Exitpoll Ipsos: VVD wederom de grootste met 36 zetels

Foto:

We zijn de afgelopen drie dagen massaal naar de stembussen gegaan. En er is een voorlopige uitslag bekend.

De voorlopige uitslag wordt bepaald aan de hand van exitpolls. Dat is een peiling van het stemgedrag van de kiezers tijdens de dag van de verkiezingen zelf. Mensen die hebben gestemd wordt bij de uitgang van het stembureau gevraagd op wie ze hebben gestemd. Dit wordt georganiseerd door marktonderzoeksbureau Ipsos in opdracht van NOS.

Hierbij zijn de briefstemmen niet meegeteld, aangezien je daar niet bij kunt schaduwstemmen, zoals dat heet. Deze exitpoll is dus niet 100 procent betrouwbaar, het is een prognose. De definitieve uitslag komt pas in de loop van donderdagochtend 18 maart. Dat duurt namelijk even, omdat alle stemmen stuk voor stuk geteld moeten worden.

Volle stembussen

Dat stemmen had in sommige plekken nogal wat voeten in de aarde. In Amsterdam, Nijmegen en Raalte waren tijdelijk geen stembiljetten meer op voorraad. Deze werden snel weer aangevuld met nieuwe stapels, maar het zorgde wel voor vertraging. Wat ook voor vertraging zorgde waren volle stembussen. Doordat de kandidatenlijst dit jaar zo gigantisch was, waren veel stembussen sneller vol dan verwacht. Daardoor moesten er nieuwe stembussen aangeleverd worden. Op andere plekken werd dit opgelost met kartonnen dozen. Deze waren echter niet afgesloten zoals de normale bussen. Daarom moest er constant iemand bijstaan om te zorgen dat alles eerlijk verliep.

Ook na 21.00 uur stonden er nog mensen in de rij bij de stembussen. Zij mochten alsnog hun stem uitbrengen.

Uitslag exitpoll

In deze exitpoll zijn ook de stemmers van het laatste uur meegenomen. Volgens deze definitieve exitpoll gaat VVD van 33 naar 36 zetels en daarmee zijn ze de grootste. De grote winnaar is echter D66 zij gaan van 19 naar 27 zetels en zijn daarmee de tweede grootste partij. In de afbeelding hieronder zie je de volledige uitslag van de exitpoll.

De definitieve exitpoll door Ipsos in opdracht van NOS. Bron: RTL Nieuws

Niet stemmen 

Het is nooit zo dat er een opkomst is van 100 procent. Dit jaar bracht zo’n 81 procent van de stemgerechtigden hun stem uit. De mensen die niet hebben gestemd gaven daarvoor diverse redenen. Zo heeft ruim een kwart van de niet-stemmers geen vertrouwen in de politiek en precies een kwart heeft geen interesse in politiek. Ook waren veel mensen bang voor een coronabesmetting binnen de stembureaus. De volledige lijst van redenen om niet te gaan stemmen is hieronder te zien in de afbeelding van de NOS. De redenen zijn verzameld door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van NOS.

NOS niet stemmers
De redenen om niet te gaan stemmen. Bron: Ipsos in opdracht van NOS

Door Sam Fish

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen