Ingezonden: Wat is de waarde van de petitie Akkerlanen?

Foto: Annie Omaannie

[Ingezonden door Stichting Hoefsvengebied] De fractie van de VVD is een posthume petitie gestart voor de wijk Akkerlanen om duidelijk te maken dat er onder de Waalwijkse bevolking behalve tegenstanders ook voorstanders zijn om zo de discussie over draagvlak voor de nieuwe wijk in de toekomst niet meer te hoeven voeren.

Dat is leuk bedacht. En inderdaad, met hulp van onder andere de ontwikkelaar zelf en makelaars die ervoor geadverteerd hebben, is het ze inmiddels gelukt om meer handtekeningen te verzamelen dan bij de petitie tegen plan Akkerlanen.

En wie zou er niet willen wonen in een mooie nieuwe wijk als die er komt? Zelfs wij als bestuursleden zouden dat wel willen. Mensen willen overal wel wonen. Je kunt zelfs mensen vinden die in beschermde natuurparken zouden willen wonen, zelfs als dat betekent dat er meerdere diersoorten door zullen uitsterven. Dan nog zal je mensen kunnen vinden die daar willen wonen.

Een pikant detail is dat de originele petitie TEGEN de bouw in de raad terzijde is geschoven. De aangedragen reden hiervoor was dat er mensen getekend hadden die niet uit Waalwijk kwamen en dat de petitie daarom ongeldig was.

En hoe is dat bij deze petitie? In de huidige petitie voor de bouw zijn ook veel mensen van buiten Waalwijk die hem ondertekend hebben, om het nog maar niet te hebben over het overgrote aandeel anonieme ondertekenaars waarvan helemaal niet duidelijk is waar ze vandaan komen. Wordt deze petitie dan WEL geldig verklaard en geaccepteerd?

Los hiervan zal de Waalwijkse politiek er waarschijnlijk ook ‘gelijk’ in krijgen is dat er geen Rode Lijstsoorten meer voorkomen op plangebied Akkerlanen. In het Hoefsvengebied, waar plangebied Akkerlanen deel van uitmaakt, zijn eerder ruim 20 Rode Lijst dier- en plantsoorten aangetroffen.

Rode lijsten worden opgesteld om de aandacht te vestigen op soorten die bedreigd worden of kwetsbaar zijn. Eén van die Rode Lijstsoorten is de Boerenzwaluw. Boerenzwaluwen zijn op de Rode Lijst terecht gekomen omdat het aantal broedparen in de afgelopen veertig jaar met maar liefst 50 tot 75% is afgenomen. SOVON en Vogelbescherming Nederland zien zich voor het behoud van de Boerenzwaluw de laatste jaren genoodzaakt om met paardeneigenaren samen te werken, vanwege de combinatie open schuur waar de Boerenzwaluw jaarlijks naar terugkeert om te nestelen en paardenpoep met vliegen en andere insecten dat als voedsel dient voor de jongen. In het geval van plangebied Akkerlanen maakte de modder uit de nabijgelegen vennen om het nest mee te metselen de ideale combinatie af. U leest het goed: maakte. Afgelopen december 2020 zijn de paardeneigenaren door de gemeente Waalwijk gesommeerd tot volledige ontruiming van het plangebied. Naast de paarden, zijn ook de stallen en dus OOK de nesten van de Boerenzwaluw verwijderd. Eerder heeft een onderzoeksbureau al geconstateerd dat er aanwijzingen zijn die verder onderzoek naar kwetsbare natuur op plangebied Akkerlanen noodzakelijk maken.

Ondertussen heeft de gemeente rechts naast het Postpad (gezien vanuit het park) de afgelopen weken een grote vernieling aangericht aan vegetatie en bodem door met zware machinerie hopen zand en stenen te storten, te verplaatsen en af te voeren. Zo komen we inderdaad, voordat verder onderzoek uitgevoerd kan worden, heel erg snel van de aanwezige natuur af. Of de gemeente zich met deze manier van doen aan de wetgeving houdt en of de biodiversiteit waar de gemeente volgens eigen zeggen veel mee opheeft hiermee is gediend is een vraag, naast een aantal andere vragen, die Stichting Hoefsvengebied bij de rechter voor heeft gelegd.

Conclusie: natuurlijk heeft de VVD genoeg handtekeningen gekregen voor de petitie. Maar gezien de manier waarop dit is gegaan is het zeer de vraag wat de waarde hiervan is. En ook is niet gezegd dat er dan geen discussie meer zal zijn over een dossier wat aan alle kanten rammelt en waarbij inspraak en participatie, waarvan eerder door ons in deze krant is bericht, met voeten is getreden!

Stichting Hoefsvengebied

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen