Heup- en knieoperaties opgestart in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Foto: Jeroen Bosch Ziekenhuis

DEN BOSCH – Zowel in de eerste als in de tweede coronagolf moesten orthopedische operaties worden uitgesteld. Veel mensen wachten op een nieuwe knie of heup. Door pijn wordt iets simpels als boodschappen doen een opgave.

De afdeling Orthopedie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is deze week samen met de anesthesiologen, de OK en de fysiotherapeuten een pilot gestart om de komende weken zoveel mogelijk mensen te helpen. Daarbij is ook de samenwerking met de VVT organisaties (verpleeg- en thuiszorgorganisaties) in de regio gezocht. De eerste patiënten hebben inmiddels een nieuwe knie of heup gekregen.

In de pilot wordt geopereerd in de operatiekamers die nu niet kunnen worden gebruikt. Dat ze niet worden gebruikt, komt omdat er een tekort is aan verpleegkundigen die voor de geopereerde patiënten kunnen zorgen. Verpleegkundigen worden ingezet in de zorg voor corona en sommigen zijn zelf ziek of zitten in thuisquarantaine. Dirk van Oostveen, orthopedisch chirurg: “We hebben dus nagedacht over hoe we deze zorg anders, slimmer konden organiseren. Waarbij we zo min mogelijk een beroep hoeven te doen op onze verpleegkundigen en zo min mogelijk bedden bezetten.”

Zelfde dag nog naar huis

De insteek is dat de mensen dezelfde dag nog naar huis gaan, maar ze kunnen indien nodig ook nog een nacht blijven slapen. Als ze daarna onverhoopt toch nog niet naar huis kunnen, is er de mogelijkheid om verder verzorgd te worden bij één van de VVT-organisaties waarmee wordt samengewerkt.

Nieuw voor JBZ: ruggenprik op maat

Dat mensen snel naar huis kunnen, is ook te danken aan de samenwerking met de anesthesiologen. Het was al langer de wens om ruggenprikken op maat te geven. Deze vernieuwing is voor de pilot versneld ingevoerd. De verdoving is sneller uitgewerkt en mensen voelen zich over het algemeen beter na de operatie. Ze kunnen vrijwel direct weer bewegen en zelfs oefeningen doen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Dirk van Oostveen: “Vroeger zeiden we tegen onze patiënten dat zij waarschijnlijk 2 of 3 dagen in het ziekenhuis moesten blijven na de operatie. En al konden ze eerder naar huis, dan gebeurde dat soms toch niet. Nu vertellen we ze dat ze dezelfde of de volgende dag al naar huis mogen als het goed gaat. Het lijkt wel alsof dat ook een effect heeft. De patiënten die tot nu toe zijn geopereerd, zijn bijna allemaal dezelfde dag of de volgende dag naar huis gegaan.”

Een van de eerste patiënten: Hans van de Ven

Hans van de Ven werd als een van de eerste opgeroepen om een nieuwe knie te krijgen. “In oktober van vorig jaar had ik mijn eerste afspraak bij Orthopedie. Afgelopen jaar werd de pijn in mijn knie steeds erger. Alle voorbereidingen werden getroffen voor een operatie maar de afspraak kon door de tweede coronagolf niet gemaakt worden. Nu wen je wel aan de pijn bij het lopen maar het is wel vervelend. En als ik sliep, werd ik soms wakker van een steek in mijn knie. Ik heb altijd op hoog niveau gesport, en dan zit je opeens thuis en kun je bijna niks meer.”

“Toen ik begin februari nog eens contact opnam, hoorde ik dat er een plan was om mensen zoals ik weer te kunnen opereren. Gisteren was het zover. Ik kreeg een nieuwe knie. Het is allemaal goed gegaan. Na de operatie kon ik al vrijwel direct een beetje bewegen en heb ik wat stapjes gemaakt achter een looprek. Ze hebben me goed verzorgd, iedereen was heel vriendelijk. Vandaag ga ik lekker weer naar huis. Na de zomervakantie hoop ik weer te kunnen gaan sporten.”

250 mensen helpen

Dirk van Oostveen: “Het idee is in deze en de volgende zeven weken acht tot negen patiënten per dag te opereren.” In totaal hopen de orthopeden de komende acht weken zo’n 250 patiënten te helpen. Hoe lang we werkelijk kunnen doorgaan, hangt af van de ontwikkelingen op het gebied van corona.”

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Daar staan wij voor als Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Gewoon, omdat jij ertoe doet

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 630 bedden en ruim 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen