Geen nieuwe boring naar aardgas in Loon op Zand

Foto: Google Streetview

LOON OP ZAND – De burgerinitiatiefgroep ‘StopGasinLoon’ is blij verrast met het bericht dat Vermilion Energy Netherlands voorlopig niet verder gaat met uitbreiding van de gaswinning in Loon op Zand. Vermilion kreeg in september 2019 een vergunning voor twee jaar om naar nieuwe aardgasvoorraden te boren in Loon op Zand, maar zal daar geen gebruik van maken, aldus het van oorsprong Canadese gaswinningsbedrijf.

Vermilion zegt geen gebruik te maken van de vergunning “omdat het project niet meer op onze kortetermijnplanning staat. Daardoor is het voor ons niet haalbaar om een boring binnen de vergunde termijn van twee jaar uit te voeren.” Het besluit ‘intrekking omgevingsvergunning’ van Vermilion wordt volgende week gepubliceerd in de Staatscourant.

Pleister op de wonde

Voor de initiatiefgroep “StopGasInLoon” is het bericht een pleister op de wonde. Eind augustus stelde de Raad van State de initiatiefgroep en alle andere bezwaar makende partijen in het ongelijk, waaronder ook de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk. Ze maakten vergeefs bezwaar tegen het winningsplan van Vermilion, dat nu nog tot 2026 gas uit de bodem mag halen in Loon op Zand. Sinds 1995 wordt gas gewonnen in Loon op Zand, en sinds 2005 ook in Loon op Zand Zuid. Het winningsplan was door Vermilion in november 2018 ingediend omdat langer dan verwacht gas kon worden gewonnen.

De initiatiefgroep ‘StopGasInLoon’ zal het dossier binnenkort definitief sluiten. In de vroege zomer van 2018 vond de oprichting plaats. Een door velen ondertekende petitie met bezwaren werd ingediend bij minister Wiebes van Economische Zaken en de Tweede Kamer en er kwamen een Facebookpagina en een website in de lucht om informatie te verspreiden.

‘Gaswinning is belangrijk’

Vermilion zegt in een reactie dat de winning van aardgas in Nederland zorgt voor energiezekerheid en werkgelegenheid, maar ook voor inkomsten voor Nederland. “Daarnaast speelt gas een belangrijke rol in het faciliteren van de energietransitie. Gas is de komende decennia nog essentieel en in deze context is gas uit eigen land beter dan gasimport. De import van gas zorgt voor toenemende afhankelijkheid van andere landen en zorgt bovendien tot acht keer zoveel CO₂ uitstoot. Gaswinning uit kleine velden wordt alleen toegestaan door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat als het veilig en verantwoord gewonnen kan worden.”

Tekst Rens Groenendijk

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden