Volg te voet of per fiets de Halvezolenlijn!

Foto: Beeldbank SALHA, WAA72355

Oktober is de Maand van de Geschiedenis en dit jaar combineert Streekarchief Langstraat Heusden Altena de thema’s van Open Monumentendag en Maand van de Geschiedenis, ‘Leermonument’ en ‘Oost/West’ in één activiteit.

Van eind negentiende eeuw tot eind twintigste eeuw liep er van ‘s-Hertogenbosch door de gemeenten Heusden en Waalwijk naar Lage Zwaluwe een spoorlijn, de Langstraatspoorlijn. Deze spoorlijn werd ook wel de Halvezolenlijn genoemd en zorgde voor transport in dit gebied dat lange tijd bekend stond om de leder- en schoenproductie. Er zijn nog steeds restanten van de spoorlijn te vinden.

Aan de hand van een routebeschrijving kunt u het traject van de Halvezolenlijn door de gemeenten Heusden en Waalwijk volgen (en een klein uitstapje naar Den Bosch en Raamsdonk). Van oost naar west, van west naar oost, geheel of gedeeltelijk, te voet of per fiets. Het kan allemaal. Er wordt in de beschrijving gewezen op verschillende interessante historische en culturele plekken langs de route. De route is hier te vinden. Klik op de punten voor de uitleg over wat daar te zien is.

Er kan ook met een gids van Heemkundekring Onsenoort of Heemkundekring “Op ’t goede spoor” Waspik een wandeling worden gemaakt door een van de dorpen of in een natuurgebied waar nog restanten van de spoorlijn te vinden zijn.

Kijk voor meer informatie over de route en over de wandelingen op de website van het Streekarchief

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen