Waalwijk houdt de financiën op orde en blijft investeren

Foto: Waalwijk.nieuws.nl

WAALWIJK – Dit voorjaar verwachtte Waalwijk een tekort van 4,5 miljoen euro per jaar voor de komende jaren. De voornaamste oorzaak hiervan is de financiële onzekerheid in het sociaal domein. Waalwijk is voortvarend aan de slag gegaan en heeft de tekorten omgebogen. De gunstige rente heeft hierbij ook meegeholpen. Daarnaast is nog een miljoen per jaar extra vrij gemaakt voor nieuwe ambities.

Waalwijk heeft de financiën op orde

De tekorten zijn teruggebracht door allereerst kritisch te kijken naar efficiency- en versoberingsmaatregelen binnen de eigen organisatie. Daarnaast is het uitgangspunt van het college dat de tekorten in het sociaal domein zoveel mogelijk worden opgelost binnen het sociaal domein. Daarvoor zijn verschillende beheersmaatregelen op Wmo en Jeugd uitgewerkt. Die zijn er op gericht om de kosten te verlagen zonder dat dit ten koste gaat van de cruciale ondersteuning van onze inwoners. Dit laatste wil het college absoluut niet. Tenslotte is gekeken naar gemeentelijke activiteiten waarbij kosten en opbrengsten niet in balans zijn.

Veel maatregelen hebben invoeringstijd nodig. In 2021 kan het tekort nog niet helemaal worden weggewerkt. Dit tekort kan uit de algemene reserve worden gedekt. Het college vindt dit verantwoord, omdat er in de jaren daarna sprake is van een positief saldo:

  • 2021: -1,6 miljoen euro
  • 2022: +0,8 miljoen euro
  • 2023: +0,5 miljoen euro
  • 2024: +2,0 miljoen euro

Coronacrisis

De gevolgen van de coronacrisis worden voor de gemeente Waalwijk dit jaar op 1 miljoen euro geschat. De daadwerkelijke gevolgen blijken pas aan het eind van het jaar als de jaarrekening wordt opgemaakt en duidelijk is welke compensatie vanuit het Rijk komt.

Sociaal domein

Inmiddels is er een recente nieuwe prognose voor de kosten Jeugdzorg, die een extra tekort voor Waalwijk laat zien. In de regio is nog volop onderzoek nodig naar de oorzaken, om te kunnen beoordelen welke kosten incidenteel en structureel zijn en welke beheersmaatregelen mogelijk zijn. Bij de najaarsnota kunnen wij hier meer inzicht in geven.

Waalwijk blijft investeren

Het college vindt het niet alleen belangrijk dat het gemeentelijke huishoudboekje op orde is. Waalwijk wil ook blijven investeren in een voorspoedige toekomst van de gemeente en Waalwijkers.

Op sociaal terrein wil het college structureel meer geld steken in onderwijshuisvesting en sport- en welzijnsvoorzieningen in de wijk. Daarnaast is er tijdelijk extra geld vrijgemaakt voor jeugdbeleid, integratie, schuldhulp en echtscheidingshulp.

Het college is ook van plan om de komende jaren extra te investeren in ruimtelijke en economische projecten. De belangrijkste thema’s zijn binnenstad, mobiliteit en duurzaamheid. De komende twee jaar verwacht Waalwijk hier 9,5 miljoen euro in te investeren. Het college wil 450.000 euro in 2021 en nog eens 450.000 euro in 2022 beschikbaar stellen om de projectcapaciteit van de gemeente uit te breiden. Hiermee kunnen meer woningbouwprojecten sneller van de grond komen.

Deze investeringen komen bovenop de aanleg van de insteekhaven, de realisatie van het nieuwe schoenenmuseum en de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL), waarvoor het geld al eerder beschikbaar is gesteld. Deze projecten komen naar verwachting in 2021 tot uitvoering.

Het college heeft de afgelopen jaren alles op alles gezet om maximaal te profiteren van het gunstig economisch klimaat. Dit zorgt voor behoorlijke grondopbrengsten, waardoor wij ruimte hebben om extra te investeren in de toekomst van Waalwijk en de Waalwijkers.

Waalwijk ontziet inwoners en maatschappelijke organisaties

Het is natuurlijk niet zo dat Waalwijk miljoenen ombuigt zonder dat iemand daar iets van merkt. “Toch durf ik met overtuiging te zeggen dat wij onze inwoners en maatschappelijke organisaties ontzien”, aldus wethouder van financiën Van den Hoven. “De ozb wordt niet verhoogd, we sluiten geen voorzieningen en gaan ook niet met de kaasschaaf over alle subsidies. De ozb stijgt enkel met 2% inflatiecorrectie. Waalwijk blijft hiermee een gemeente met uitgesproken lage lokale lasten en toch een goed voorzieningenniveau”.

Riool- en afvalstoffenheffing

De vaste lasten voor het riool en afval stijgen komend jaar helaas wel. Gemiddeld gaat het om 41 euro per huishouden. Dit heeft niets met de bezuinigingsopgave te maken. Riool en afval zijn “gesloten financiële systemen”. Dit betekent dat alle kosten die de gemeente daarvoor maakt één op één moeten worden doorberekend aan de inwoners. Deze kosten nemen, naast inflatie, jaarlijks behoorlijk toe. Daarom is het enorm belangrijk zo weinig mogelijk afval te maken en zo veel mogelijk te scheiden.

Woonlasten

gemiddeld in €

2020 2021 Verschil in % met vorig jaar
Ozb 277 282 2 %
Afvalstoffenheffing 193 226 17 %
Rioolheffing 147 155 5,5 %
Totaal per huishouden 618 663 7 %

Wethouder Van den Hoven is erg te spreken over de begroting: “Niet alleen houden we in Waalwijk onze financiën duurzaam op orde, we ontzien bij de voorgestelde maatregelen ook onze inwoners en maatschappelijke organisaties.”

Volledige begroting

De volledige begroting van de gemeente Waalwijk is ook dit jaar weer compleet online te vinden. Via waalwijk.begrotingsapp.nl kan iedereen de begroting van Waalwijk inzien. Naar verwachting stelt de gemeenteraad de begroting vast op 12 november.


Nu in De LangstraatShop
Sprangs Molenpakket

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen