De geheime liefdesbrieven van 60-jarig echtpaar Van der Schans

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

SPRANG-CAPELLE – Burgemeester Nol Kleijngeld kwam vanmorgen het diamanten bruidspaar Jan van der Schans (86) en Joke de Rooij (82) in hun aanleunwoning van woonzorgcentrum de Elzenhoven in Sprang-Capelle feliciteren.

Joke was nog maar zestien toen ze in 1952 verkering kreeg met de 19-jarige Jan. Ze fietste op weg naar school langs een huis in aanbouw aan de Van der Duinstraat in Sprang-Capelle, waar Jan werkte. Toen hij haar zag dacht Jan ‘dat is een leuk meisje’. Maar waar en hoe de vonk precies is overgeslagen weten ze niet meer. Feit is dat ze op 8 september 1960 in het huwelijk zijn getreden en 60 jaar na dato nog steeds bij elkaar zijn. Alle reden voor een feestje!

Schoondochter Jolanda Schans-Scheppink fungeert tijdens het telefonische interview als een soort doorgeefluik bij het geven van antwoorden. “Jan moest aan het begin van hun verkering al direct in militaire dienst. Ze schreven veel brieven naar elkaar, maar die moesten wel bij de oma van Joke worden bezorgd, want haar ouders mochten van niets weten, die vonden haar nog te jong.”

Vaardig met de naaimachine

Jan was een aannemingsbedrijf begonnen en Joke, die voor haar trouwen op het naaiatelier van een kleermaker werkte, nam thuis de zakelijke telefoon aan en zorgde voor de groeiende kinderschare. Met tussenpozen van telkens een paar jaar werden na het huwelijk vier dochters en een zoon geboren, die nu in leeftijd variëren van 49 tot 59 jaar. De vaardigheid op de naaimachine is Joke altijd van pas gekomen, want niet alleen maakte ze haar eigen trouwjapon, maar ook kleding voor de kinderen en voor haarzelf.

Actief leven

Jan bouwde met zijn Aannemingsbedrijf Van der Schans heel wat huizen, restaureerde onder meer de korenmolen in Sprang en maakte zelfs deel uit van de bouwcommissie en het bestuur van het bejaardenhuis waar ze nu in wonen. Ook was hij lid van de kerkenraad van de Hervormde Kerk en lid van het schoolbestuur van de toenmalige vormingsschool in Wijk en Aalburg, tegenwoordig een vmbo-dependance van het Willem van Oranje College. Omdat Jan al 32 jaar hartpatiënt is, besloot hij het op tot zijn zestigste wat rustiger aan te gaan doen en stapte uit de bouw. Wel bleef hij nog vijf jaar doodskisten maken voor begrafenisonderneming De Laatste Eer. Joke heeft tot haar tachtigste vrijwilligerswerk gedaan voor bejaarden.

Op bezoek bij de kinderen

Joke stapt regelmatig in de auto om samen met Jan naar de kinderen, zeventien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen te rijden, die verspreid door het land wonen. Door corona is dat helaas op een laag pitje komen te staan.

Het jubileum wordt rustig thuis gevierd. Tijdens het bezoek van de burgemeester was vanmorgen een aantal van de kinderen aanwezig, die bleven lunchen. Na hun vertrek kwam aan het einde van de middag het andere deel op visite.

Jan Stads / Pix4Profs

Tekst: Rens Groenendijk

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen