Begeleiders NDC Waalwijk gecertificeerd als wandeltrainers

Wethouder Dilek Odabasi (vooraan links) reikte het certificaat ‘Wandeltrainer 1’ uit aan de vrijwilligers die de NDC Waalwijk gaan begeleiden.
Wethouder Dilek Odabasi (vooraan links) reikte het certificaat ‘Wandeltrainer 1’ uit aan de vrijwilligers die de NDC Waalwijk gaan begeleiden.
Foto: Pix4Profs / Johan Wouters

WAALWIJK – Op zaterdag 29 augustus legden 16 mensen de opleiding ‘Wandeltrainer 1’ met goed gevolg af. Wethouder Dilek Odabasi reikte de deelnemers hun diploma’s uit. Vanaf woensdag 2 september en zaterdag 5 september kunnen ze het geleerde al in praktijk gaan brengen, als wandelcoaches van Nationale Diabetes Challenge Waalwijk die dan van start gaat.

De opleiding ‘Wandelbegeleider/Wandeltrainer 1’ werd verzorgd door de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). De opleidingsdag werd georganiseerd door de Nationale Diabetes Challenge (NDC) Waalwijk. Wim Smits, één van de organisatoren vertelt: “De NDC is een wandelchallenge onder begeleiding van zorgprofessionals en vrijwilligers. Elke woensdag en zaterdag wandelen de deelnemers in kleine groepen. Om de vrijwilligers goed toegerust aan de NDC te laten starten, organiseerden we deze opleidingsdag. Aanvankelijk was deze gepland in het voorjaar, maar in verband met corona stelden we het uit. Om tijdens de opleidingsdag de RIVM-maatregelen goed in acht te kunnen nemen, weken we uit naar Sporthal De Slagen. Aan bod kwamen onder meer onderwerpen als looptechniek, motivatie, voeding, de opbouw van een wandeling en veiligheid. Ook een praktijkopdracht maakte deel uit van de opleiding.”

Afvallen en minder medicatie

Lilianne Kuypers, kartrekker van NDC Waalwijk en werkzaam als praktijkverpleegkundige bij een huisartsenpraktijk, is blij dat maar liefst 16 mensen een volle zaterdag vrijmaakten om de opleiding te volgen. “Hoe meer wandelcoaches, hoe meer wandelgroepen er kunnen starten met de NDC Waalwijk. We vinden het belangrijk dat iedereen voldoende beweegt en daar plezier aan beleeft. Uit ervaring weten we dat NDC-deelnemers op een veilige en gezellige manier ervaren wat het effect is van bewegen op hun gezondheid. Onderzoek laat onder andere zien dat de deelnemers zich fitter en energieker voelen, in gewicht afvallen en minder of soms zelfs geen medicatie (meer) nodig hebben. Bovendien ervaren zij dat samen bewegen en aan de slag gaan met je gezondheid leuk en belangrijk is. Dat motiveert om ook na de NDC in beweging te blijven.”

NDC Waalwijk van start

Aan het einde van de dag ontvingen de deelnemers uit handen van wethouder Dilek Odabasi een diploma. Zij complimenteerde de deelnemers om hun betrokkenheid en inzet. De NDC Waalwijk start woensdag 2 september en zaterdag 5 september in een verkorte versie. Gedurende 10 weken wandelen deelnemers in groepen, met keuze uit verschillende afstanden. Lilianne: “In alle groepen wordt in 10 weken het tempo langzaam opgebouwd. Er is altijd een mogelijkheid om te switchen tussen de groepen. Iedereen is welkom om mee te doen, ook wie geen diabetes heeft. Op 14 november is de afsluiting in Waalwijk. Dit jaar is er vanwege de coronamaatregelen geen landelijke afsluiting, maar wij maken er wel een lokaal feestje van.”

Wilt u meewandelen? Stuur dan een mail aan [email protected]. Ook na 2 september blijft het mogelijk om aan te sluiten. Kijk voor meer informatie op www.nationalediabeteschallenge.nl/ndcwaalwijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen