Ecologische aanval op eikenprocessierups vanuit Waalwijk

WAALWIJK – De eikenprocessierups, berucht om zijn brandhaartjes, krijgt het zwaar te verduren van directeur Ton Stokwielder van Storix uit Waalwijk. Hij ontwikkelde de afgelopen jaren met zijn bureau voor boom- en landschapsbeheer in een groot gebied in Loon op Zand en Dongen een ecologisch verantwoorde bestrijdingsmethode.

Het actieve seizoen van de eikenprocessierupsen is weer voorbij, ze hebben nesten gevormd waaruit rond deze tijd na het ontpoppen de vlinders uitvliegen. Ook dit jaar was er veel overlast. “Met onze gepatenteerde filterkasten kunnen we de plaag beheersen en onder controle krijgen”, aldus Stokwielder. “De parasieten die wij inzetten – sluipvliegen en -wespen – doden alleen de eikenprocessierupsen. Andere soorten rupsen blijven buiten schot.”

In de cilindervormige kasten herbergt een etagière een groot aantal nesten met rupsen die het team van Storix heeft verzameld. De parasieten kunnen door het gaas ontsnappen, maar de vlinders die de eikenprocessierups voortplanten niet, die zijn te groot voor de openingen. De parasieten doen zich tegoed aan de rupsen en planten zich massaal voort.

Europees project

Storix neemt deel aan het wetenschappelijke Life Project van de Europese Unie, dat streeft naar duurzame methoden om de plaag te controleren en binnen de perken te houden. Vanwege de veelbelovende resultaten met zijn duurzame methode is Stokwielder gevraagd zitting te nemen in de expertgroep die het Life Project begeleidt. De EU geeft 2,5 miljoen euro subsidie. Storix stelt ruim 100 filterkasten en monitoringskasten ter beschikking.

De gemeente Eindhoven neemt alvast de proef op de som. Stokwielder had de pers in Eindhoven uitgenodigd om het plaatsen van de eerste kast in het Ton Smitspark bij te wonen. In totaal worden er zes filterkasten en twee monitoringskasten, om het proces te controleren, in eikenbomen gehangen.

Data verzamelen

De 23-jarige Myrthe Detiger, in dienst bij Storix, geeft uitleg bij een monitorkastje. Ze volgde een opleiding aardwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en in Canada. “Er wordt één nest met rupsen en parasieten in het kastje gelegd. De groenbeheerders moeten om de twee weken een telling doen en die gegevens invoeren in een door Storix ontwikkelde app. Door het verzamelen van data wordt inzichtelijk of de aanpak effectief is.” Detiger legt uit dat ook koolmeesjes kunnen worden geconditioneerd om eikenprocessierupsen te bestrijden. “Een gezinnetje koolmeesjes kan per dag wel 300 rupsen opeten!”

In het park was ook een tent van gaasdoek opgesteld, waarmee wordt bestudeerd van welke bloemen sluipvliegen- en wespen houden, In een beplantingsplan van bermen kan dan met een gerichte aanpak een groot aantal parasieten worden aangetrokken. “Het is overigens niet de bedoeling om de eikenprocessierups helemaal uit te roeien, want er moet genoeg te eten overblijven voor de parasieten”, benadrukt Stokwielder.
www.storix.nl

Tekst Rens Groenendijk 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen