Drie jonge ooievaars op markante boom

SPRANG-CAPELLE – Een markante boom aan de Hogevaart in Sprang-Capelle is een succesvolle kraamkamer voor ooievaars: maar liefst drie jongen zitten er op het nest. Daar moet heel wat voedsel naartoe worden gebracht door de ouders. Het is overigens bijzonder dat de paardenkastanje er nog staat, want die was ten dode opgeschreven.

Er is drie jaar geleden flink wat snoeiwerk verricht om de boom in stand te houden en veiligheid voor de omgeving te waarborgen. Ton Stokwielder van Storix Boom- en Landschapsbeheer uit Waalwijk sponsort de boom. “De paardenkastanje is circa 100 jaar oud en had bijna het loodje gelegd door een slechte bemesting. Wij noemen het een ecologisch monument, dat behouden moet blijven, want er nestelt een winterkoninkje in en er groeien prachtige paddenstoelen op. De bewoners kunnen er af en toe oesterzwammen van plukken.”

De vijand van de boom is de honingzwam, waardoor een deel is afgestorven. “Wonderbaarlijk dat de boom nog leeft, want een deel is wonderwel gespaard gebleven, daar komen weer bladeren aan. Kan best zijn dat de boom nog 50 of 100 jaar leeft, dat is niet te voorspellen door het grillige karakter van de honingzwam.”

“Het ooievaarsnest is letterlijk en figuurlijk een kroon op ons werk. We zagen dat de ooievaars takken aandroegen, maar die vielen er telkens af. Door een plateau op de top te maken hebben we dat probleem kunnen verhelpen. Alle takken voor het nest die je ziet zijn er door de ooievaars op gelegd. En nu drie jongen, geweldig!”

Tekst en foto’s: Rens Groenendijk (www.rensgroenendijk.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen