Kasteel Zuidewijn in Sprang-Capelle te koop

In Sprang-Capelle staat een kasteel te koop, weliswaar niet met torentjes en kantelen, maar het is wel eeuwenoud. Kasteel Zuidewijn aan de Hogevaart 60 is in het voorbijgaan gemakkelijk te herkennen aan de okergeel/rood gekleurde luiken en grote lindenbomen. Maar een bordje te koop staat er niet.

Generaties lang behoorde het kasteel toe aan de adellijke familie de Roy van Zuidewijn. Nadat de weduwe van jonkheer Diderick Frederik Adolf Walter de Roy van Zuidewijn in 2017 overleed, moesten de vier kinderen bepalen wat er met het kasteel zou moeten gebeuren. En omdat ze er onderling niet uitkwamen, staat het te koop, die knoop is in november vorig jaar doorgehakt. “Het besluit is niet eenvoudig genomen”, vertelt rentmeester Pieck van Hoven, die de verkoop behartigt namens de familie. “De kosten voor het onderhoud en in stand houden zijn niet op te brengen. Het afscheid van het kasteel ervaren ze als een soort rouwproces.”

Het kasteel diende als zomerverblijf en daardoor liggen er bij de erfgenamen veel dierbare herinneringen. Een verkoopprijs wordt niet genoemd door Van Hoven. “We zoeken eigenlijk een vermogend iemand die het wil conserveren en restaureren, houden zoals het is.” Als voorbeeld hoe zoiets mogelijk is, noemt Van Hoven het Mastboomhuis in Oud Gastel, de woning van de in 1999 overleden Henri Mastboom, tegenwoordig een museum. Van Hoven was daar nauw bij betrokken. “Alles in het huis is na een restauratie precies teruggezet en in de staat gelaten zoals het na zijn dood werd aangetroffen.”

Kasteel Zuidewijn is een Rijksmonument, dat in de boeken staat als een ‘16de eeuws edelmanshuis’. Het is in de loop der eeuwen diverse malen verbouwd. In 1544 kwam het door huwelijk in bezit van het geslacht Van Nuyssenborg. Sindsdien is Zuidewijn in de vrouwelijke lijn vererfd. Aan het einde van de achttiende eeuw kwam het in handen van de familie De Roy van Zuidewijn. Bij het kasteel hoort verder een koetshuis, een fruitboomgaard en een moestuin.

Tekst en foto’s Rens Groenendijk www.rensgroenendijk.nl

Kasteel Zuidewijn in Sprang-Capelle
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen