“Operatie Kaalslag” insteekhaven Waalwijk

Foto: Paul Francken

WAALWIJK – De bouw voor de insteekhaven in Waalwijk zijn stilletjes aan begonnen. De oude haven is inmiddels weg en er resteren alleen nog wat gebouwen. Bomen worden gekapt en maken plaats voor de nieuwe haven.

Waarom een nieuwe haven?

Het transport over het water groeit en de binnenvaartschepen worden steeds groter. Schaalvergroting en kostenreductie zijn de belangrijkste drijvers. De regio Midden-Brabant heeft nog geen haven waar grotere containerschepen (klasse V) kunnen overslaan. Met de komst van een nieuwe Waalwijkse insteekhaven verandert dat. De haven van Waalwijk is bedoeld als centrale schakel in Midden-Brabant voor de handeling en doorstroom van goederen vanuit Rotterdam, Antwerpen en het Europese achterland. Hiermee wordt de positie van Waalwijk en Midden-Brabant als tweede logistieke hotspot van Nederland versterkt.
Daarnaast is de start van een logistiek bedrijventerrein Haven 8, direct ten zuiden van de insteekhaven, een belangrijke ontwikkeling die de behoefte aan een efficiënte, op de toekomst voorbereide, containerhaven verder zal voeden. Dit is positief voor de economische ontwikkeling van de regio én dus voor Waalwijk.

De nieuwe haven kost €30 miljoen euro en diverse partijen betalen hieraan mee. Behalve de gemeente, provincie en het rijk dragen de betrokken ondernemers uit Waalwijk en Heusden bij via een speciaal bedrijvenfonds. Het ministerie van Infrastructuur stelt, ter versterking van de binnenvaart, € 5 miljoen euro beschikbaar en nog eens € 7 miljoen euro komt van de provincie.

Bron: Gemeente Waalwijk

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen