Herintroductie ‘halve zool’ tijdens Wolluks carnaval

Foto: Party Vlaai Waalwijk

WAALWIJK – Op carnavalszaterdag heeft Prins Arjan van Schoenlapperslaand de allereerste Halve Zool in ontvangst genomen. Deze typische Wollukse koek staat symbool voor verbroedering, verbinding en liefde, zo memoreerde wethouder John van den Hoven op het bordes van het stadhuis.

Bakker Abdel Chraou zet met deze koek in de vorm van een schoenzool ook Waalwijk en omgeving in het zonnetje als de streek waar van oudsher leerlooiers en schoenenfabrieken actief zijn. Tot de sluiting van het Nederlands Leder en Schoenen Museum was in het museumcafé deze zogenoemde ‘halve zool’ verkrijgbaar: een warme gevulde koek in de vorm van een schoenzool, exclusief geleverd door bakkerij PartyVlaai uit Waalwijk.

Halve Zool

Een halve zool is een schoenzool die alleen onder het voorste deel van de schoen bevestigd wordt als extra versteviging. Maar halve zool is ook bekend als scheldwoord voor een raar figuur of idioot. De verklaring die de meeste bronnen geven is dat het scheldwoord halve zool ontstaan is uit het Engelse asshole. Nederlandse havenarbeiders pikten dat woord op van de Engelse zeelieden en vervormden de Engelse term tot het vertrouwder klinkende zool. Later werd halve toegevoegd ter versterking, zodat halve zool ontstond. Het scheldwoord heeft dus niets met de betekenis ‘schoenzool’ te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen