Kledinglabel ‘BeCriss’ is Starter van het Kwartaal

Foto: Nick Luypen

WAALWIJK – Op woensdag 12 februari is het gloednieuwe kledinglabel BeCriss door Rabobank De Langstraat uitgeroepen tot Starter van het Kwartaal. Startend ondernemer Marnik Bosschee uit Waalwijk overtuigde de jury met zijn ambitie om kopers van BeCriss-kleding een belangrijke, duurzame boodschap mee te geven. Met zijn pitch won hij een PR-boost; de Rabobank doet hem onder meer een professionele bedrijfsfilm cadeau.

Marnik Bosschee (24 jaar) volgt een opleiding tot docent biologie en geeft momenteel als stagiair les aan vwo-klassen van het d’Oultremontcollege in Drunen. Hij combineert zijn studie, een bijbaantje en het lesgeven met het ondernemerschap: binnen enkele dagen is zijn webshop www.becriss.com operationeel, van waaruit hij zijn zelfontworpen kleding aan de man/vrouw brengt. Het lijkt nogal uiteenlopend; docent biologie en een eigen kledingmerk. Het blijkt echter heel nauw met elkaar verbonden te zijn. Marnik: “Mijn studie maakte me bewuster van het feit dat het niet goed gaat met veel planten en dieren en met name de insectenpopulatie. Het aantal insecten en insectensoorten neemt dramatisch af en dat is slecht nieuws, want zij zijn erg belangrijk voor onze voedselproductie. Ze zorgen onder meer voor de bestuiving van planten en voor een gezonde bodem. Het zette me aan het denken: wat kan ík doen? Hoe maak ik mensen – en vooral jongeren – hiervan bewust? Vanuit mijn ervaring met de jeugd weet ik dat zij erg geïnteresseerd zijn in kleding. En zo ontstond het plan om een eigen kledinglijn te lanceren, met een actieve boodschap. Iedereen die een bestelling plaatst, krijgt er een zakje biologische bloemzaadjes bij cadeau, met de oproep deze te zaaien. Hoe meer bloemen, hoe beter dat is voor de insectenpopulatie.” Hij lacht: “De kleur van de bloemzaadjes match ik met de kleur van de trui die je bestelt. Klaprozen bij een rode trui, bijvoorbeeld. Heel fashionable.”

Eigen ontwerpen

Als jonge startende ondernemer zocht Marnik alles zelf uit. Hij vond een betrouwbare kledingproducent in Bangladesh – ‘goede prijs/kwaliteit en vrij van kinderarbeid’ – en investeerde in onder meer de website en een eigen printer en drukpers. “De kleding komt onbedrukt binnen”, licht hij toe. “Thuis bedruk ik ieder kledingstuk met de prints. Die ontwerp ik overigens ook zelf. Ik maak feitelijk gewoon wat ik zelf leuk vind en graag draag.” Vooralsnog stak Marnik uitsluitend eigen geld in BeCriss, hoewel hij een kleine lening op korte termijn niet uitsluit. “Er is flink wat startkapitaal nodig. Het is uiteindelijk een kwestie van durven.” De ambities zijn groot. Marnik hoopt dat BeCriss uitgroeit tot een internationaal merk, waarbij hij de Nederlandse roots niet verloochent: graag verwerkt hij subtiele oranje details in zijn ontwerpen. De productie zou hij graag naar Nederland of in ieder geval naar Europa halen. Bovendien hoopt hij in de toekomst meer projecten te ondersteunen. “In 2021 ga ik stagelopen bij een zeeschildpaddenopvang en daar wil ik ook graag iets mee doen. Met BeCriss zal ik altijd een link leggen naar planten, dieren en het milieu. Daar is het immers mee begonnen.”

Bed & Breakfast Harmony en sportschool Dutch Barbell Club

Naast BeCriss waren Bed & Breakfast Harmony en Dutch Barbell Club uit Kaatsheuvel genomineerd voor de titel Starter van het Kwartaal. Rick Kerkhof (22 jaar) nam per 1 januari 2020 Dutch Barbell Club over van zijn voormalige werkgever. Hij wil de sportschool meer bekendheid geven, de opties voor leden uitbreiden, groeien als trainer en vooral genieten van hetgeen het ondernemerschap zal brengen. “Ik begon hier in 2016 als stagiair, werd vervolgens trainer en ben nu ondernemer. Dat had ik een paar jaar geleden niet durven dromen!” Leonie van Gorp uit Sprang-Capelle hoopt ‘ergens in de zomer’ haar Bed & Breakfast Harmony in de Tilburgse Telegraafstraat te openen. Het pand moet nog volledig verbouwd worden. Er worden vijf luxe tweepersoonskamers gerealiseerd. “De ligging is perfect”, zo schetste ze enthousiast. “Op loopafstand van het centraal station, hartje centrum, met steeds meer mooie restaurants en volop bedrijvigheid en dichtbij de Efteling en de Beekse Bergen. Iedereen is welkom; ik kijk er echt naar uit om met onbekende mensen een praatje te maken en ze te verwennen met een uitgebreid vers ontbijt.”

Rabobank helpt starters

De jury had zoals altijd de taak om na de pitches een winnaar te kiezen. Na zorgvuldig beraad sprak Christian Kasander, accountmanager MKB bij Rabobank De Langstraat, het verlossende woord: Marnik Bosschee van BeCriss is verkozen tot Starter van het Kwartaal, de eerste van 2020. De verkiezing Starter van het Kwartaal wordt sinds het voorjaar van 2017 georganiseerd door Rabobank De Langstraat, met het doel startende ondernemers een extra steuntje in de rug te geven. Christian Kasander: “Jaarlijks worden zo’n 350 startende ondernemers klant bij Rabobank De Langstraat. We helpen hen uiteraard met hun bancaire vraagstukken. Daarnaast staan we ze als partner actief bij, door kennis te delen over uiteenlopende onderwerpen en ze te helpen bij het vergroten van hun netwerk. We organiseren regelmatig bijeenkomsten, zijn partner van het ondernemersplatform Station88 en ieder kwartaal is er deze verkiezing, waarvoor we drie startende ondernemers nomineren. Tijdens een ontbijtsessie, waarvoor we ook andere ondernemers uitnodigen, mogen zij hun nieuwe bedrijf presenteren. Dat levert altijd enthousiaste en interessante verhalen op. Bovendien nodigen we iedere keer een gastspreker uit. Deze keer legde Saskia van der Hilst van SimplySas uit hoe belangrijk online zichtbaarheid is. Ze gaf praktische tips en legde hier en daar de vinger op de zere plek. Zo bleek de helft van de aanwezige startende ondernemers nog niet vindbaar op LinkedIn. ‘Laat jezelf zien’, was haar boodschap.”

De eerstvolgende Starter van het Kwartaal-verkiezing vindt plaats op 14 mei 2020. Aanmelden kan via www.rabo.nl/delangstraat/Starters, waar ook meer informatie is te vinden over de voorwaarden en de winnaars.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden