Juliana van Stolbergschool en Ato-scholenkring Den Bosch winnen prijs voor hun project ‘No Time to Waste’

Foto: Juliana van Stolbergschool

UTRECHT / WAALWIJK / DEN BOSCH – Op woensdag 22 januari reikte eTwinning 3 prijzen uit aan de beste internationale eTwinning-projecten van het afgelopen schooljaar. Yvonne Scherphof (Ato-scholenkring in Den Bosch) en Helena den Dekker (Juliana van Stolbergschool in Waalwijk) gingen er met de prijs voor beste project in het primair onderwijs vandoor met hun project No Time to Waste. Bij de prijs hoort een geldbedrag van €1000.

Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Waalwijk werken in hun project samen met leeftijdgenoten uit Merignac in Frankrijk. Ze verzamelen afval rond hun school en nabij de rivier in hun eigen woonplaats en vergelijken dat via het online platform eTwinning met de vondsten van de Franse leerlingen. Samen zongen ze een afvallied en maakten een afvaldans om hun ervaringen te delen. Via eTwinning hebben de leerlingen foto’s, filmpjes en presentaties uitgewisseld. Yvonne Scherphof en Helena den Dekker zetten het project op.

Helena den Dekker: “Op onze school leren leerlingen vanaf groep 1 Engels. We vinden het daarbij belangrijk dat ze die taal in de praktijk kunnen brengen en kunnen samenwerken met leerlingen in het buitenland. Leerlingen werden gekoppeld aan een Franse leeftijdgenoot en maakten kerstkaarten van afval, schreven brieven en maakten video’s voor elkaar. Beide scholen trokken erop uit om afval te rapen en daar mandala’s van te maken. Hoogtepunten waren de dans en het lied dat ze samen maakten. Ik heb genoten van hoe intrinsiek gemotiveerd de leerlingen waren om aan het project te werken!

Yvonne Scherphof vult aan: “De partner voor dit project vond ik dankzij een Franse collega die ik op een eTwinning bijeenkomst in Riga had ontmoet. Samen zijn we gaan kijken naar gemeenschappelijke doelen in ons curriculum. Zo kwamen we tot het thema afvalverwerking, met elementen van muziek- en dansonderwijs. Ook zochten we naar gemeenschappelijke geografische kenmerken: onze scholen liggen vrij dicht bij grote rivieren (de Maas en la Garonne). En zo werd het projectidee van No time to Waste geboren. Bijzonder was dat ik de gelegenheid had om ook in Frankrijk enkele dagen met de leerlingen aan het project te werken, wat voor beide klassen een nog groter gevoel van verbondenheid bracht.”

De prijs werd uitgereikt op de landelijke inspiratiemiddag van eTwinning in de Social Impact Factory in Utrecht. Ruim 100 docenten zijn op deze middag aanwezig om te netwerken, workshops te volgen en inspiratie op te doen voor internationale samenwerkingen. De inspiratiemiddag is te volgen via een live social verslag.

Over eTwinning: 15 jaar Europese samenwerking

Via eTwinning vinden ruim 750.000 leraren in Europa elkaar en werken zij met hun leerlingen aan onderwijsprojecten. Dit schooljaar bestaat eTwinning 15 jaar. In die tijd zijn veel succesvolle projecten gelanceerd. Op onze website is een terugblik te lezen. De online community www.etwinning.net is bedoeld voor leraren in het primair en voortgezet onderwijs, mbo, pabo’s en lerarenopleidingen. Daarmee kunnen zij (kosteloos en veilig) internationale ervaring opdoen, ict-vaardigheden ontwikkelen én verplichte lesstof op een inspirerende manier verwerken. Momenteel maken 8000 Nederlandse onderwijzers deel uit van het eTwinning netwerk, waarbinnen ruim 2300 Nederlandse scholen zijn geregistreerd.eTwinning is onderdeel van subsidieprogramma Erasmus+, in Nederland is Nuffic de uitvoerende organisatie voor eTwinning Nederland. Zie www.etwinning.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen