40-jarig jubileum SPG Langstraat e.o. groots gevierd

Foto: SPG Langstraat

Al sinds 1979 maakt SPG Langstraat e.o. het paardrijden voor gehandicapte ruiters en meervoudig gehandicapten in Midden Brabant mogelijk. De ruiters zijn lichamelijk, verstandelijk of visueel gehandicapt.

40 jaar

Dit jaar is dus het jaar van het 40-jarig jubileum. Een mijlpaal die gevierd moest worden met alle ruiters en vrijwilligers. In totaal zijn er 18 vrijwilligers die het voor 23 ruiters wekelijks mogelijk maken dat er paardrijlessen worden gevolgd. De lessen worden gegeven bij manage Pullens in Kaatsheuvel.

Op een enkeling na was iedereen aanwezig om deze dag te vieren in De Beekse Bergen. Voor een aantal ruiters was dit wel erg vreemd, zonder ouders of begeleiders een hele dag op stap. “En die mensen die met ons mee gaan kennen we wel…, maar ze zien er heel anders uit zonder SPG kleding.” Een beetje onwennig, maar die spanning viel er snel af.

Speciale dag

Eerst een ontvangst met koffie, thee en gebak en nadat iedereen een sanitaire stop had gehad, kon het dieren kijken beginnen in drie groepen. Elke ruiter genoot op zijn eigen manier van deze speciale dag. Na een goed verzorgde lunch werd er nog een educatieve bustour gemaakt om vervolgens met zijn allen de roofvogelshow te bezoeken. Na die show nog een wandeling terug langs allemaal dieren en daarna kon elke ruiter weer terig naar ouders en begeleider. Hulde voor de organisatie en aanwezige vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt en de ruiters prima hebben verzorgd gedurende de dag.

Jaar 41

En nu gaat het 41e jaar in met elke woensdag en donderdag lessen verdeeld over 6 groepen. Deze lessen worden verzorgd door twee vrijwillige instructeurs en daarnaast een aantal vrijwilligers die de begeleiding doen, want niet elke ruiter is in staat om zelfstandig te rijden. Het belangrijkste is dat het paardrijden een heilzame werking heeft voor deze groep gehandicapte mensen. Het brengt het lichaam in betere conditie, het brengt de gehandicapten in contact met andere mensen en verhoogt het gevoel voor eigenwaarde. De bewegingen van het paard blijken zowel een psychische als fysiek ontspannende werking te hebben. Om het paardrijden voor deze mensen, met vaak een beperkt budget, mogelijk te maken is de stichting erg afhankelijk van vrijwilligers en sponsoren (vrienden).

Hulp gezocht

Mocht je interesse hebben om als vrijwilliger te helpen of je afvragen wat dat allemaal inhoudt? Neem eens contact op via [email protected] of bezoek eens een van de lessen. Sponsoren kunnen deze stichting voor een klein bedrag per jaar al helpen en daarvoor krijg je buiten een positieve naamsvermelding een groep zeer dankbare ruiters terug. Meer info is te vinden op www.spglangstraat.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden