Sint Jan Waalwijk wordt onderdeel van ‘Grootste Museum van Nederland’

Foto: Balkenende Media

Het ‘Grootste Museum van Nederland’ is een initiatief van Museum Catharijneconvent. In 2016 publiceerde dit Utrechtse museum het monumentale boek “Kerkinterieurs in Nederland” waarin de 100 mooiste Nederlandse kerkinterieurs worden belicht.

De Sint Jan de Doper in Waalwijk is ook in dit boek opgenomen als één van de Nederlandse beeldbepalende topkerken. Daar bouwt de Stichting Vrienden van Sint Jan de Doper nu op voort door deze unieke Waalwijkse kerk onderdeel te laten worden van het ‘Grootste Museum van Nederland’. In het voorjaar van 2020 zullen de deuren van de Sint Jan vaker open gaan en zal onder andere een audiotour beschikbaar zijn voor bezoekers.

Een ‘Michelinster’ voor kerken

In het buitenland vinden we het heel normaal, het bezoeken van een indrukwekkende kerk of kathedraal. Toch lopen we er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl ook Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Het boek “Kerkinterieurs in Nederland” inspireerde het Catharijneconvent om 14 kerken en 2 synagoges in Nederland bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek. Zestien prachtige monumenten vormen momenteel dit ‘Grootste Museum van Nederland’. Deze gebouwen zijn bijzonder vanwege hun geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Van een idyllisch dorpskerkje op het platteland tot een indrukwekkende middeleeuwse basiliek midden in de stad. Van wereldberoemde glas-in-loodramen tot kleurrijke van dak tot vloer beschilderde interieurs. Allemaal religieus actieve gebouwen die een ‘Michelinster’ verdienen. Ook de Sint Jan de Doper in Waalwijk, geselecteerd uit de groep van 100 mooiste kerken en synagoges van Nederland, zal binnenkort deel uit gaan maken van dit zeer selecte gezelschap dat samen het ‘Grootste Museum van Nederland’ vormt.

Sint Jan wordt onderdeel van Grootste Museum van Nederland

Iedere bezoeker aan Waalwijk ziet al vanaf grote afstand de majestueuze koepels en de slanke toren van de Sint Jan de Doper. Minstens zo imposant als de buitenzijde is de binnenkant van deze oosters aandoende grootste neo-Byzantijnse kerk van Nederland. In samenwerking met het Grootste Museum van Nederland zullen de verhalen die de geschiedenis van de Sint Jan vormen nóg beter tot hun recht komen. Samen met Museum Catharijneconvent zal een audiotour worden ontwikkeld die verrassende inzichten biedt en (on)bewuste vragen beantwoordt. Bezoekers zullen dwalend door de Sint Jan op verschillende plekken een prachtig verhaal horen of zich mee kunnen laten voeren met een toer die alle hoogtepunten van de kerk aan het licht brengt. Ook zal de kerk vaker open zijn voor het publiek.

Voorbereiding en aansluiting

Momenteel zijn de Vrienden van Sint Jan de Doper druk bezig met de voorbereiding voor de aansluiting bij het Grootste Museum van Nederland. Verwacht wordt dat in het voorjaar van 2020 deze aansluiting een feit zal zijn. Met het oog op de viering van het 100-jarige bestaan van het kerkgebouw in 2025 en het 800-jarige jubileum van het patronaat van Sint Jan de Doper in Waalwijk is dit een prachtig initiatief. Tevens zal dit een impuls geven aan de cultuurhistorische aantrekkingskracht van Waalwijk en de Langstraat.

Helpende handen nodig

Beschikbaarheid van voldoende vrijwilligers is een doorslaggevende factor in het (blijvend) toegankelijk houden van de Sint Jan de Doper in het kader van het Grootste Museum van Nederland. Daarom is de Stichting Vrienden Sint Jan de Doper op zoek naar extra helpende handen. Elke vrijwilliger krijgt een opleiding en natuurlijk unieke secundaire ‘arbeidsvoorwaarden’. Zo heeft elke vrijwilliger bijvoorbeeld altijd de mooiste werkplek van Nederland, met een klassiek interieur, gefilterd daglicht én een goede akoestiek, en is er altijd de mogelijkheid om een kaarsje op te steken. Wilt u meehelpen om de bezoekers van de Sint Jan uit binnen- en buitenland gastvrij te ontvangen? Neem dan contact op met de Stichting Vrienden van Sint Jan de Doper: kijk op de site www.vriendensintjanwaalwijk.nl hoe u kunt helpen, of stuur een mail naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen