Goedheiligman verwacht dit jaar opnieuw zevenduizend bezoekers

Foto: Huis van Sinterklaas

WAALWIJK – Een dag na zijn intocht in Waalwijk neemt Sinterklaas inmiddels alweer voor de zevende keer zijn intrek in het Huis van Sinterklaas, het voormalige Kropholler-stadhuis aan het Raadhuisplein. Het ‘bisschoppelijk paleis’ is dit jaar geopend van 18 november tot en met 1 december.

Schoolklassen en kinderen met hun families kunnen er dan voor een rondleiding terecht. Die duurt ongeveer een uur en staat dit jaar in het teken van letters. In het Huis van Sinterklaas zijn dan niet alleen die van chocola en banket te vinden maar ook die van het alfabet waarmee de pieten flink gaan oefenen. Uiteraard met hulp van de kinderen. Wellicht helpt het dat een goede beheersing van de taal de pieten helpt de verlanglijstjes snel te verwerken.

In de twee weken dat de Sint en zijn pieten in Waalwijk resideren, is het Huis op de vrijdagen gesloten om hen ook wat rust te gunnen in de aanloop naar de grote dag van 5 december. Wel is het Huis allebei de weekenden in die periode beide dagen geopend. Ook komt er dit jaar weer een wensboom op het plein voor het Huis van Sinterklaas te staan. Mensen kunnen kinderen die wat extra aandacht verdienen aanmelden om voor een van de tien beschikbare wensen in aanmerking te komen. De afdeling communicatie van de Sint maakt daarover binnenkort via de daartoe geëigende media en de website van het Huis meer details bekend.

Tijdens de openingstijden van het Huis van Sinterklaas wordt er ieder kwartier een groep van maximaal dertig mensen rondgeleid. Tickets zijn online te koop via de website www.huisvansinterklaaswaalwijk.nl en kosten 1,50 euro voor kinderen en 3 euro voor volwassenen. Particulieren zijn op de woensdagmiddagen en in de weekenden welkom. De overige dagen dat het Huis open is, zijn gereserveerd voor schoolbezoeken. Vorig jaar bezochten maar liefst 7000 mensen het Huis. Dit jaar worden er evenveel verwacht. Rond de zestig vrijwilligers en zo’n 225 pieten – die in ploegendiensten werken – gaan het verblijf van de Sint in goede banen leiden. De ticketverkoop is inmiddels gestart.

Tijdens de ‘publieksdagen’ is het Huis vanaf 10 uur open (woensdag om 13 uur) en start de laatste rondgang om 16 uur. Op ’schooldagen’ start het programma om 9 uur en lopen de laatste klassen om 14 uur hun ronde door het gebouw.

Een gids neemt de kinderen en hun begeleiders tijdens een bezoek aan het Huis van Sinterklaas mee op een avontuurlijke tocht door het gebouw, die uiteraard eindigt met een bezoek aan de Sint zelf. Daarvoor maken zij een rondgang die start in de voormalige burgemeesterskamer. Daar zien zij hoe pieten Nederlandse les krijgen. De kinderen gaan samen met de pieten aan de slag. Waarmee precies? Dat blijft om het spannend te houden tot dat moment een geheim.

In een oefenlokaal worden de kinderen vervolgens in groepjes van vier verdeeld die onder begeleiding van een piet het alfabet gaan oefenen. Op hun weg naar de eerste verdieping van het Huis passeren ze de uiteraard streng bewaakte pakjeskamer. Daarna bezoeken ze de grote pietenslaapzaal. Weer beneden aangekomen mogen zij als afsluiting van hun bezoek bij de goedheiligman op audiëntie in diens slaap- en werkkamer.

Het Huis van Sinterklaas is ook dit jaar weer mogelijk door een lange lijst sponsors en de verkoop van de kaartjes en spullen die in het winkeltje van het Huis te koop zijn. Leerlingen van het Van Haestrechtcollege, Scholengemeenschap De Overlaat, De Rooi Pannen en het Koning Willem I College en vrijwilligers van Jongerencentrum De Tavenu zijn ook betrokken bij het Huis.

Sinterklaas fotoshoot Waalwijk.nieuws.nl

Op woensdagmiddag 20 november en zaterdag 23 november organiseert Waalwijk.nieuws.nl i.s.m. het Huis van Sinterklaas een Sinterklaas fotoshoot in het voormalige SLEM gebouw aan het Raadhuisplein. Na je bezoek aan het Huis van Sinterklaas staan wij voor jullie klaar! Komen jullie ook? Uiteraard is dit gratis!  De foto’s zijn de donderdag 21 november en zondag 24 november te downloaden via een album op onze fotosite.

Tijden

  • Woensdagmiddag 20 november tussen 13.00 en 16.00 uur
  • Zaterdagmiddag 23 november tussen 10.00 en 16.00 uur

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen