Bezoekers concert Liedertafel Oefening en Vermaak beleven een geweldige avond

Foto: Liedertafel Oefening en Vermaak

La Traviata is één van de mooiste opera’s van Verdi, daar zullen de liefhebbers van klassieke muziek het roerend mee eens zijn. De bezoekers van het operaconcert van Liedertafel Oefening en Vermaak uit Waalwijk hadden op 28 september jl. dan ook een geweldige avond. Tenorsolist Ingmar Ruttens had de functie van explicateur op zich genomen en nam op zijn eigen humoristische wijze het publiek mee in de bijzondere wereld van de opera.

Net als in veel andere opera’s komen in La Traviata niet alleen liefde en romantiek, maar ook bedrog en overspel voor. Sopraan Charlotte Janssen en tenor Ingmar Ruttens vertolkten de rollen van Alfredo en Violetta en ontroerden iedereen met ‘Parigi, o cara’ (mijn geliefd Parijs). Het ‘Zigeunerinnenkoor’, waarin soliste Leonie van Rheden schitterde in de rol van Flora gaf de sfeer van een feestavond weer. Componist Verdi zou trots geweest zijn als hij in de zaal had gezeten en had kunnen horen en zien dat zijn Brindisi nog steeds één van de bekendste en meest gewaardeerde operafragmenten is. Martijn Sanders veroverde met zijn spontane en schitterend gebrachte vertolking van het alom bekende ‘Toreador’ uit de opera Carmen van Bizet de harten van publiek en koorleden.

Na de pauze werden de toehoorders middels het ‘Openingskoor’ uit Cavalleria Rusticana meegevoerd naar het platteland van Sicilїe, waar kerkgangers op Paasochtend in het ‘Regina Coeli’ Maria wijzen op de herrijzenis van haar zoon Jezus. Componist Ponchielli vertelt in zijn opera La Gioconda het verhaal van een zangeres die door list en leugens beschuldigd en daarna vervolgd wordt door de italiaanse staatsinquisitie. Samen met haar moeder zingt zij het ‘Angele Dei’, wat perfect vertolkt werd door de twee damessolisten.

Koor en solisten sloten het concert af met delen uit Il Campanello, Maria Stuarda en Ernani en kregen na hun toegift een daverend en welverdiend applaus van een enthousiast publiek.