Nieuwe Klopkei met nieuwe oorlogsverhalen

Foto: Salha

Later deze maand wordt voor de 75e maal de bevrijding van Waalwijk herdacht en nog steeds duiken nieuwe verhalen over de Tweede Wereldoorlog op. De onlangs verschenen editie van De Klopkei, het tijdschrift van heemkundekring De Erstelinghe uit Waalwijk, staat er vol mee!

Als relatieve buitenstaander – hij kwam in 1942 In Waalwijk wonen – hield Wim Leenaerts, directeur van het plaatselijke arbeidsbureau, van september 1944 t/m maart 1945 een dagboek bij waarin hij verhaalt over de grote en de kleine gebeurtenissen in die periode. Als bewoner van het Raadhuisplein was hij ooggetuige van de gijzeling van burgemeester Moonen, de gebroeders Hoffmans en dokter Lenglet bij de lantaarn op het Raadhuisplein. Later zag hij zijn kinderen op hetzelfde Raadhuisplein spelen met een tot “tank” omgebouwde oude kinderwagen…

Rond de tijd dat Leenaerts in Waalwijk kwam wonen, vertrok de jonge schoenmaker Piet Masuger naar Duitsland. Eerst om er te gaan werken, later tekende hij bij de Duitse marine. Toen zijn schip in 1944 in de haven van Genua lag, deserteerde hij en sloot zich in Italië aan bij de partizanen. Kort voor de bevrijding kwam hij op 25-jarige leeftijd bij een vuurgevecht om het leven. Voor zijn aandeel in het verzet benoemde het gemeentebestuur van Genua hem tot ereburger van de stad!

Verder verhalen Bert Leenheers en Toon Steenbergen op z’n Wolluks over hun belevenissen tijdens de oorlog, is er een artikel over de schuilkelders waar zich een wel heel bijzondere gebeurtenis afspeelde en stelt de heemkundekring een Waalwijkse oorlogsbruid aan u voor, die trouwde met een van de Canadese bevrijders.

Losse uitgaven van deze Klopkei zijn voor € 5,– per stuk te bestellen via de website van de heemkundekring www.erstelinghe.nl of tegen contante betaling te koop in de heemkamer, in het souterrain van het Huis van Waalwijk (het voormalige raadhuis) aan het Raadhuisplein, ingang aan de oostzijde van het gebouw, geopend op woensdag van 13.30-15.30 uur.

Fotobijschrift:
Drukte op het Raadhuisplein op de dag van de bevrijding, 30 oktober 1944. De man met de bontkraag op zijn jas, rechts in het midden, is dokter Langemeijer. Links naast hem de heer Tielen van De Echo van het Zuiden. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen