Beleeftuin Elzenhoven officieel geopend!

Foto: GGAB

Op vrijdag 20 september jongstleden is de beleeftuin van woonzorgcentrum Elzenhoven in Sprang-Capelle feestelijk geopend; een initiatief van medewerkers, vrijwilligers en buurtbewoners dat samen met diverse sponsors werd gerealiseerd. Een prachtig voorbeeld van samenwerking en enorme inzet met een mooi resultaat voor de bewoners!

Wat begon als een verbeterplan, liep uit op een complete metamorfose van de tuin van woonzorgcentrum Elzenhoven. Medewerksters Meta Chabot en Mirjam Treffers van team Welzijn gingen aan de slag met het plan dat werd geschreven door verzorgende Corine van de Water voor haar opleiding. Zij namen vervolgens contact op met de buurtbewoners en al gauw was het project Beleeftuin op poten gezet.

Een beleeftuin heeft als doel om mensen met bijvoorbeeld dementie te prikkelen d.m.v. kleuren, geluid en geuren, maar ook met beweging . Dit kan een positief effect hebben op het welzijn van de bewoners. Om dit in een tuin te realiseren zijn basiselementen noodzakelijk. Denk hierbij aan veilige, brede paden, voldoende zitmogelijkheden in de zon en schaduw, geen giftige planten aanwezig etc. In samenwerking met diverse buurtbewoners en sponsoren werden de plannen concreet gemaakt en in fases uitgevoerd.

Foto: GGAB

De eerste fase bestond uit het aanleggen van stroomvoorziening, voorbereiden van de moestuin en aanpassen van de plantenbakken op ooghoogte zodat rolstoelbewoners ook kunnen tuinieren. De vrijwilligers hebben hun schouders eronder gezet en in het voorjaar was de basis gelegd. Daarna werd een waterornament geplaatst en in gebruik genomen, het prieeltje en houten meubels werden voorbereid op een verfbeurt, er werd een pluktuin voorbereid en er werd een speciale lamp gemonteerd die men met bluetoothverbinding in kan zetten om muziek of natuurgeluiden af te spelen. Hiermee werd fase één afgerond en kon de beleeftuin feestelijk worden geopend. Samen met de bewoners en familie werden de vrijwilligers, medewerkers en sponsoren in het zonnetje gezet en onder het genot van een drankje, hapje en live muziek kon iedereen de tot dan aangelegde beleeftuin bewonderen.

In fase twee worden tijdens de Sprangse dorpsquiz spellen gemaakt die mensen met een beperking in beweging laten komen. In oktober worden deze spellen verwacht. Hiermee is de beleeftuin nog niet compleet. De wens is om een kippenhok of volière te kunnen plaatsen en ook enkele geluidselementen staan nog op het verlanglijstje. Vanuit Groenlinksaf is inmiddels een geldbedrag toegezegd en ook vanuit de dorpsverenigingen gaat een opbrengst naar de beleeftuin van Elzenhoven. Een financiële bijdrage blijft echter welkom om de beleeftuin compleet te maken.

Speciale dank aan de sponsoren Vermeer Sierbestrating uit Loon op Zand, Van de Water Staalbouw Waalwijk, Amagard/Kranendonk Waalwijk, gemeente Waalwijk, ALT Luchttechniek Kaatsheuvel, partij Groenlinksaf Waalwijk, Sprangse dorpsquiz en buurtbewoners onder leiding van Herman Hoefnagel. Zonder hun inzet was dit project niet gerealiseerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen