Met ‘Dakenstroom’ maakt Casade daken klaar voor de toekomst

Foto: Casade

Via verschillende programma’s maakt wooncorporatie Casade de komende jaren haar woningen in de gemeenten Dongen, Loon op Zand en Waalwijk duurzamer. Binnenkort start het programma Dakenstroom. Hierin vervangt Casade groepjes schuine daken door goed geïsoleerde daken met zonnepanelen en soms groen.

De bewoners krijgen hierdoor meer comfort en besparen op hun woonlasten. Daarnaast kunnen veel huurders meeprofiteren via het energiebelastingvoordeel van de zonnepanelen. Ook zijn de nieuwe daken voorbereid op toekomstige energiebesparende maatregelen en hebben zij voorzieningen voor de huismus en gierzwaluw.

Ruim een jaar werkte Casade aan de voorbereiding van Dakenstroom. “We willen ons dakonderhoud slim combineren met het duurzamer maken van de woning”, vertelt Marco Matheeuwsen, programmamanager duurzaamheid bij Casade. “Door goed te isoleren en duurzaam energie op te wekken, verkleinen we de CO2-uitstoot. Tegelijk verbetert het comfort voor de bewoners en vermindert de stijging van hun woonlasten. We besparen door gebruik te maken van financiële regelingen bij het opwekken van de collectieve energie. Ook verminderen we toekomstige onderhoudskosten.”

Voordeel voor huurders van Casade

Casade werkt samen met gebouwverduurzamer INNAX. INNAX exploiteert de zonnepanelen die onderdeel zijn van Dakenstroom en richt een zonnecoöperatie op. Huurders van Casade kunnen voor een zeer klein bedrag lid worden van Zonnecoöperatie Dakenstroom. Zij krijgen dan vijftien jaar lang voordeel van drie zonnepanelen via hun energiebelasting. Met de huidige regelgeving is dit voordeel ongeveer € 70,- per jaar.

Ontwikkeling in teamverband

Samen met SlimRenoveren, Fier Dakcontrol en INNAX ontwikkelde Casade het programma waarbij onderhoud, isolatie en duurzame opwekking zijn samengebracht. Ook de huurdersbelangenorganisatie SHC ondersteunt de plannen. Dakspecialisten Weijerseikhout uit Groesbeek en Coen Hagedoorn Brabocon uit Tilburg zijn aan het team toegevoegd. Zij ontwikkelden elk een optimale dakoplossing en voeren de werkzaamheden uit.

Uitbreiden en verder ontwikkelen

Het unieke programma Dakenstroom is gericht op uitbreiden en verder ontwikkelen. In de eerste fase plaatst Casade op 185 woningen het nieuwe toekomstbestendige dak. Hierop komen in totaal ruim 4.500 zonnepanelen. Na deze fase wordt het programma met duizenden zonnepanelen uitgebreid. Voortdurende verbetering in proces en product is een belangrijk doel. Daarnaast deelt Casade haar kennis met andere corporaties. Zo heeft Nederland meer dan één miljoen doorzonwoningen met vaak dezelfde soort daken. Dit enorme aantal en het innovatieve uitvoeringsproces maken dat het Dakenstroomplan flink kan bijdragen aan de verduurzaming van woningen in Nederland én aan de betaalbaarheid van wonen voor huurders. De bewoners van de eerste 23 woningen reageerden positief op de plannen. In november 2019 worden die daken vervangen.

Meer informatie op www.casade.nl/dakenstroom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen