Week van de Alfabetisering: Samen aan de slag met laaggeletterdheid

Foto:

Op 8 september is het Wereld Alfabetiseringsdag. Rondom deze dag organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering, van 9 tot en met 15 september. Ook het Taalnetwerk Midden-Brabant haakt hier op in: in heel Midden-Brabant vinden er in de gehele maand september in en rondom de Taalhuizen activiteiten in het kader van taal, rekenen en digitale vaardigheden plaats. Van een workshop laaggeletterdheid herkennen tot complimentenvissers op de markt in Waalwijk: er is voor iedereen iets te doen.

Wat is laaggeletterdheid?

In de regio Midden-Brabant is naar schatting ongeveer 1 op de 10 mensen tussen de 15 en 65 jaar laaggeletterd: hij of zij kan onvoldoende lezen en schrijven om goed mee te doen in de samenleving. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan en voelen zich vaak minder gezond. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van de bijsluiter van medicijnen, een bereidingswijze op een verpakking, brieven van instanties of werkinstructies. Taalnetwerk Midden-Brabant, een samenwerking tussen Bibliotheek Midden-Brabant, ROC | School voor educatie en inburgering, MST | Mensen in beeld houden, ContourdeTwern en Stichting Lezen & Schrijven, zet zich sinds 2015 met partners in om laaggeletterden te bereiken en cursussen aan te bieden.

In september volop activiteiten bij Taalhuis Waalwijk.

Klik & Tik-training Waalwijk

Wil je informatie opzoeken, iets kopen of bankzaken regelen? Het gaat steeds vaker via internet. Een groot aantal mensen is hier nog niet bekend mee en wil graag meer weten. Voor hen is de gratis Klik en Tik-training.
Trainingsdata
In september start de gratis training Klik en Tik, vanaf woensdag 11 september elke week op woensdag. Je kan de lessen, na aanmelding volgen van 09.30 tot 11.30 uur.
Wil je meedoen aan de training?
Dan kan je iedere dag tussen 13.00 en 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, persoonlijk of telefonisch (0416 333 787) je aanmelden bij de Bibliotheek Waalwijk.

Klik & Tik-inloopspreekuur

In de Bibliotheek Waalwijk kun je iedere woensdagochtend terecht om kennis te maken met dit oefenprogramma. Er staat dan een medewerker klaar om uitleg te geven en je op weg te helpen. Je kunt dan tevens aangeven of je belangstelling hebt voor het volgen van een cursus Klik & Tik.
Het Klik & Tik-inloopspreekuur is elke woensdagochtend van 11.30 tot 12.00 uur.

Workshop Herkennen en doorverwijzen

In de gemeente Waalwijk hebben ongeveer 3500 mensen moeite met de basisvaardigheden lezen, schrijven, rekenen en/of het gebruiken van een computer. Wil je meer weten over laaggeletterdheid? Wil je het leren herkennen en weten wat de mogelijkheden vervolgens zijn? Kom dan naar deze workshop.
Datum: dinsdag 10 september
Tijd: 19.00-21.00 uur
Locatie: de Bibliotheek Waalwijk

Datum: dinsdag 24 september
Tijd: 09.30-11.30 uur
Locatie: Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder, Schoolstraat 19, 5165 TR Waspik
Toegang: gratis, incl. koffie/thee
Aanmelden: [email protected]

Voorstelling WAS Waalwijk

In WAS zien we een vrouw. Een vrouw zoals er zoveel zijn. Met haar eigen beslommeringen en overwegingen. En een verleden. Een verleden dat ze achter zich moet laten om vooruit te kunnen. Een vrouw die buiten zinnen leeft. Op zoek naar letters om woorden te rijgen. Om haar leven te kunnen rangschikken tot een nieuw verhaal.
Een liefdevolle vertelling over laaggeletterdheid, twijfels en angst. Over dat wat was en wat kan zijn. Over omkijken en doorgaan.
Aansluitend na de voorstelling vindt er een interview plaats met een docent van het ROC en een NT1 leerling.
Datum: dinsdag 17 september
Tijd: 20.00-21.30 uur
Locatie: de Bibliotheek Waalwijk, Wilhelminastraat 4a, 5141 HK Waalwijk
Toegang: gratis, incl. koffie/thee
Aanmelden: [email protected]

Complimenten Vissers op de markt in Waalwijk

Persoonlijke post, bungelend aan een hengel van vrolijke vissers, wordt bezorgd bij de verraste marktbezoeker van Waalwijk. De complimentenvissers struinen door het publiek op de Waalwijkse markt op zoek naar de leukste outfits, eigenaardige karakters en mooie gebaren. Op verrassende wijze verschijnen her en der plotseling complimentjes over opvallende, unieke, mooie en persoonlijke kenmerken, die de ontvanger als kleinood kunnen koesteren. Het compliment wordt aan de marktbezoeker uitgereikt op papier, zodat de marktbezoeker het compliment kan lezen en mee naar huis kan nemen. Lezen en schrijven zijn één van de basisvaardigheden, helaas zijn er 2,5 miljoen mensen in Nederland die laaggeletterd zijn. Het Taalhuis Waalwijk gaat na het ontvangen compliment met de marktbezoeker hier graag over in gesprek.
Datum: 25 september 2019, van 14:00 tot 16:00 | De Markt in Waalwijk

Over het Taalnetwerk Midden-Brabant

Het Taalnetwerk Midden-Brabant is actief in de regio Midden-Brabant en werkt samen in en met elf gemeenten: Tilburg, Goirle, Heusden, Oisterwijk, Dongen, Hilvarenbeek, Loon op Zand, ABG-gemeenten en Waalwijk. De afgelopen jaren heeft het Taalnetwerk verschillende Taalhuizen geopend, waar mensen terecht kunnen voor persoonlijke begeleiding, taal-, reken- en computercursussen en informatie. Meer informatie over Taalnetwerk Midden-Brabant en de Taalhuizen is te vinden op de nieuwe website www.taalhuismb.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen