Honderden smartphonegebruikers bekeurd bij ‘touringcarcontrole’, totale boete bijna 100.000 euro

Foto: Politie

De afgelopen week heeft de politie weer een zogenaamde touringcarcontrole gedaan speciaal gericht op weggebruikers die met de smartphone in de hand rijden. In vijf dagen tijd zijn bijna vijfhonderd mensen bekeurd.

Het is ook niet alleen een van de grootste ergernissen in het verkeer, maar het is ook nog gewoon heel gevaarlijk. Daarom controleerde de politie ook afgelopen week extra op afleiding tijdens het rijden. En dat deden ze opnieuw op een effectief gebleken manier; vanuit een touringcar. In een touringcar zit je hoog en daardoor kunnen ze in auto’s kijken en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs controleren. De bus werd gevolgd door agenten in onopvallende auto’s. Als agenten een (vrachtwagen)chauffeur met zijn smartphone achter het stuur zagen, gaven ze dit door en die persoon werd dan door agenten staande gehouden en bekeurd.

De touringcar reed vanaf maandag 26 augustus 2019 vijf dagen door de door de westelijke politiedistricten Hart van Brabant (Tilburg en omstreken) en de Baronie (Breda en omgeving).

Rij MONO

De politie doet dit om de verkeersveiligheid te vergroten met als doel het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen. Het project sluit aan bij de landelijk verkeerscampagne tegen afleiding in het verkeer ‘Rij Mono’. Het doel van de MONO-campagne is om fietsers en automobilisten tijdens het rijden geen sociale media te laten gebruiken. Dit kan onder andere door een speciale app die voorkomt dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Dit vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. Lees meer over MONO.

Resultaten

Er zijn 395 bekeuringen gegeven voor het gebruik van de mobiele telefoon wat resulteert in een bedrag van bijna 100.000 euro. Wat verder opvalt, is dat tientallen mensen hun gordel niet droegen en dat de snelheid 22 keer overschreden werd met meer dan 30 km/u. In totaal zijn 526 bekeuringen uitgeschreven en zeven bestuurders aangehouden voor verschillende feiten.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden