Grote wespenplaag op komst!

Foto: Pixabay

Naast België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en nog enkele andere landen, komt ook in Nederland binnenkort de grootste wespenplaag ooit voor!

Dit komt omdat het vorig jaar lang zomer bleef waardoor de wespen flink hebben kunnen paren. Vervolgens kregen wij een hele zachte winter waardoor de wespen het massaal hebben overleefd. En als klap op de vuurpijl is de zomer dit jaar vroeg begonnen met erg warme dagen tot gevolg! Momenteel zijn er al ruim 68% meer wespen geteld, terwijl dit uitsluitend de werknemers zijn! (slechts 10% van alle wespen). Rond begin augustus komen alle wespen naar verwachting tevoorschijn, met grote plagen tot gevolg.

In enkele steden zijn de plagen al waargenomen (duizenden bij elkaar!) Maar echt provinciaal houden de wespen zich nog goed verborgen. Naar verwachting komen de plagen het eerst voor in Zuid-Nederland (net als de beruchte rups!) en vervolgens verspreidt de plaag zich steeds verder richting het Noorden.

Milieu Centraal geeft 5 tips tegen wespenoverlast. We zetten ze voor je op een rijtje!

Overlast door wespen

Ook wespen hebben in augustus vakantie; hun werk, het zorgen voor de larven, zit er grotendeels op. De werksters hebben de larven gevoerd met muggen, bladluizen en rupsen. Een nest van 6.000 wespen kan in één week een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen. Nu ze vrij zijn, gaan de werksters voor zichzelf op zoek naar ander lekkers zoals zoetigheid en vlees. Door de zachte winter en de warme zomer, is de kans op een wespenplaag groter dan normaal. Maar hoe kun je voorkomen dat je overlast krijgt van wespen? Wij vonden enkele tips op de website van Milieu Centraal.

Tip 1: Schrik wespen af met een kruidentuin

Wespen komen af op zoetigheid en vlees, maar ze hebben een hekel aan geuren zoals kruidnagel, citroengras, rozemarijn en munt. Met een geurig kruidentuintje op je terras of balkon jaag je wespen weg. Wespen hebben een heel goed geheugen voor plekken waar voedsel te halen is. Begin dus zo vroeg mogelijk met afschrikkende geuren en blijf ze neerzetten. Als de wespen eerst onbelemmerd van vlees of zoetigheid genoten hebben en je zet pas later de kruiden neer, dan blijven wespen het nog geruime tijd proberen.

Tip 2: Toch een wesp? Blijf rustig

Doe zo kalm mogelijk en maak geen snelle slaande bewegingen als er een wesp rondvliegt. Wespen zijn in augustus agressiever en steken zodra ze zich bedreigd voelen. Echt raak slaan werkt zelfs averechts want doodgeslagen wespen verspreiden een alarmstof waar andere wespen op afkomen. Wacht tot de wesp uit zichzelf wegvliegt of maak langzame bewegingen. Bij een wespennest kun je het best uit de buurt blijven. Een wespennest herken je aan de ronde vorm, de grijzige kleur, het papierachtige materiaal en natuurlijk aan de rondvliegende wespen.

Tip 3: Geef ze geen eten

Wespen zijn dol op zoetigheid, zoals limonade en ijsjes. Vlees lusten ze ook graag. Kijk dus uit met eten en drinken. Ga je buiten eten? Gebruik kinderbekers met een deksel, dek eten af, ruim het snel op en laat geen afval slingeren. En zet een kruidenplantje of een schoteltje met kruidnagel op tafel.

Tip 4: Lok ze in de val met Radler bier

Je kunt een wespenval kopen of zelf maken van een lege plastic fles. Knip de hals eraf, zet die er omgekeerd weer op en giet er een paar centimeter bier met limonade (Radler) in. De wespen vliegen de val in en verdrinken. Het alcohol in het bier zorgt ervoor dat je geen bijen naar je wespenval lokt. Pas wel op: een wespenval trekt juist wespen aan en heeft dus alleen zin op voldoende afstand van je terras.

Tip 5: Nep-nest

Wespen vermijden nesten van andere wespen en blijven ook op afstand (tot wel 6 meter) van een nep-nest. Je kunt zelf een nest namaken of een nep-nest kopen. Ze zijn te verkrijgen onder de naam ‘waspinator’, ‘wespenverjager’ of ‘wespenzak’. Dit is wel een tip voor volgend jaar: de waspinator heeft het meest effect als je het nep-nest vroeg in het seizoen ophangt wanneer de jonge koningin een nieuwe plek zoekt om haar kolonie te stichten.

Toch overlast van wespen?

Als je last hebt van wespen in de openbare ruimte kun je direct een melding doen via de onderstaande link bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

Bron: www.milieucentraal.nl/wespen

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden