Zilversmid van ambtsketen Altena exposeert in Galerie Kunstkip Waalwijk

Foto: Chantal Smits

Chantal Smits (Den Bosch, 1983), die de nieuwe ambtsketen van de gemeente Altena mede vormgaf, exposeert objecten en sieraden tijdens de zomerexpositie van Galerie Kunstkip in Waalwijk. Kunstkip biedt een laagdrempelig podium voor talentvolle amateur- en professionele kunstenaars. Deze tweede expositie in de galerie, die eind maart haar deuren opende, loopt nog tot eind september.

Chantal volgde haar opleiding aan de Vakschool Goud- en Zilversmeden in Schoonhoven. Tijdens haar stages in Griekenland en Duitsland deed ze veel ervaring op met verschillende technieken en restauraties van (kerkelijk) zilver. Sieraden en objecten van zilver vormen het hart van haar collectie, maar andere materialen, zoals titanium, palladium, hout en vilt, komen ook in haar werk terug. Chantal schuwt het experiment niet en schept ook plezier in het restaureren van oude sieraden onder het motto ‘respect en waardering voor het oorspronkelijke’. In een inspirerend atelier in de Vesting van Woudrichem – waar haar opa ooit timmerman was – ontwerpt en maakt zij haar collectie. Ze geeft ook cursussen en workshops.

De nieuwe ambtsketen van Altena werd gemaakt uit zilver dat door inwoners werd geschonken, zoals muntjes en bestek. Mariëtte van der Ven maakte het ontwerp, Chantal smolt het zilver om en verwerkte dit tot het symbool van drie in elkaar grijpende cirkels, waarbij elke cirkel staat voor een van de drie voormalige gemeenten.

Bij Chantals sieraden gaat het vaak om erfstukken die nieuw leven worden ingeblazen. Hierbij staat de wens van het heden centraal met respect voor het oude. ‘In de meeste gevallen doe je zo min mogelijk, maar zoveel als nodig is.’

In de galerie is ook vrij werk van Chantal te bewonderen in de vorm van metalen objecten of composities van diverse materialen, die vaak een diepere boodschap uitdragen. ‘Creativiteit, eigenzinnige benadering en eigenwijze benadering staan centraal.’

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden