Maarten van der Weijden het water in voor Elfstedenzwemtocht 2.0

Foto: YouTube NOS

Vrijdag 21 juni om 17.30 uur gaat in Leeuwarden Maarten van der Weijden uit Waspik voor de 2e keer proberen om de Elfstedentocht te zwemmen. Leeuwarden is ook de plek waar hij maandagavond weer hoopt te finishen. Van der Weijden zamelt met de uitputtingsslag geld in voor kankeronderzoek.

Het water waarin Maarten van der Weijden voor zijn elfstedenzwemtocht moet zwemmen, is goedgekeurd. “Geen poepbacterie te bekennen”, zo laat de zwemmer vrijdag uren voor de start weten. Omdat het water nu wel goedgekeurd is, mogen recreanten meezwemmen met de 38-jarige Van der Weijden. In zijn kielzog neemt hij 111 zwemmers mee. Zij zwemmen niet de volle afstand van bijna tweehonderd kilometer, maar elf keer twee kilometer. Dat komt neer op een tocht van 22 kilometer, iets wat je als ongeoefende zwemmer ook niet moet proberen. Daarnaast is er zaterdagmiddag in Stavoren nog een zwemevenement waar mensen 500 meter of twee kilometer in het kielzog van Maarten kunnen zwemmen. Allemaal gesponsord en voor het goede doel natuurlijk.

Als alles volgens planning verloopt, dan zal hij maandag in de avonduren in Leeuwarden arriveren. Hij doet er langer over dan bij de vorige poging, omdat er meer rustpauzes zijn ingepland.

Van der Weijden moest de vorige poging na 163 kilometer staken vanwege ziekte en vermoeidheid. De zwemmer kon geen eten meer binnenhouden. Hij haalde toen 5 miljoen euro op voor kankeronderzoek.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen