Trekkertrek Kaatsheuvel CO2-neutraal

Foto: Waalwijk.nieuws.nl Alexander de Peffer

Kaatsheuvel – Trekkertrek Kaatsheuvel is in 7 jaar tijd uitgegroeid tot een serieus evenement met 200 deelnemers en circa 2000 aanwezigen. Op 30 en 31 augustus worden de bezoekers wederom getrakteerd op kracht-patsende tractoren die de strijd met elkaar aangaan.

Voor het eerst in Nederland wordt er dit jaar, met behulp van Van Wijlen, een CO2-neutrale Trekkertrek georganiseerd. Daarnaast zijn er stoere demo’s en is er voor alle leeftijden veel vermaak met als afsluiter een supergezellig feest in de tent.

Bij Trekkertrek draait het om het door tractoren laten voortrekken van gewichten van 2,5 tot 9 ton over een baan van 100 meter. Er zijn verschillende gewichtsklassen met zowel tractoren van de boer als de serieuzere sportklasse. Corina vertelt: ‘Het terrein ligt er ieder jaar perfect bij, er is zitgelegenheid en genoeg te doen voor kinderen, zoals luchtkussens en een kinder-trap-trekkertrek. Het is eigenlijk voor velen een soort reünie geworden en we verwelkomen bezoekers van alle leeftijden. Vorig jaar hadden we zelfs een deelnemer van 88 jaar!’

Eerste CO2 neutrale Trekkertrek van Nederland

Van Wijlen sponsort het evenement vanaf het eerste uur, onder andere door de machines te leveren die de baan aanleggen en onderhouden. Toch is er bij iedere Trekkertrek een keerzijde: de grote zwarte rookpluimen die de trekkers uitstoten. Bart licht toe: ‘Van Wijlen zet zich in voor duurzaam ondernemen en heeft als doel gesteld om in 2023 volledig klimaatneutraal te zijn. Dit streven staat haaks op de Trekkertrek, waar in korte tijd veel CO2 wordt uitgestoten. Dit jaar gaan we dus voor het eerst aan de slag met CO2-reductie en compensatie.’ Niels: ‘We hebben de totale CO2-footprint van het evenement in kaart gebracht, van de tractoren en het aggregaat, tot aan de catering en de bezoekers en artiesten die met de auto komen. Kortom: alles wat CO2 met zich meebrengt! Het verduurzamen van een dergelijk evenement is een grote uitdaging. We zijn dan ook de eerste Trekkertrek in Nederland die dit initiatief neemt.’

Biobrandstof en goed doel

‘De eerste stap is het reduceren van de uitstoot,’ vervolgt Bart. ‘Het materieel van Van Wijlen dat wordt ingezet, rijdt op duurzame biobrandstof gemaakt van gecertificeerde afval- en reststromen. Door de inzet van deze biobrandstof daalt de uitstoot van CO2 met 89,31% en fijnstof met 33%. De resterende CO2-uitstoot compenseert Van Wijlen door te investeren in ‘efficiënte cookstoves’, een gecertificeerd klimaatproject in Oeganda. Cookstoves zijn kleine fornuisjes die door een efficiënte verbranding bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, vermindering van ontbossing, verbetering van biodiversiteit en CO2-reductie.
Jasper sluit af: ‘Hopelijk wordt CO2-reductie en compensatie ook door andere trekkertrek organisatie opgepakt. Er zijn al diverse organisaties die ons evenement mede mogelijk maken. Daarnaast zijn wij nog altijd op zoek naar een aantal enthousiaste sponsors die graag ons evenement verder mee willen verduurzamen! Interesse? Neem contact op met de organisatie via [email protected].

Corina Spierings, Niels van Zelst, Jasper Lankhaar – Organisatie ’t Zooike
Bart van Wijlen – Aannemersbedrijf Van Wijlen B.V.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden