De Wollukse Kwis als verbindend festijn

Djemm!
Foto: De Wollukse Kwis

Op het Raadhuisplein raken twee vrouwen van verschillende teams terloops met elkaar in gesprek. Een van hen achteraf: ‘Wat de betekenis van de Wollukse Kwis? Ik zou haar anders nooit gesproken hebben. We zijn te druk. Misschien ook wel te verschillend.’ Op het Bloemenoordplein leveren twee pubers voor 2,50 euro aan statiegeld lege flessen in: ‘wij zijn de twee jongsten in het team van onze ouders en hun vriendenkring. Wij doen de pittige opdrachten waarvoor zij toch een beetje te oud zijn.’

Twee impressies. Wat overeenkomt is hun strekking: de Wollukse Kwis verbindt. Oud of jong, het maakt niet uit. Competitief of vooral veel lol, het maakt niet uit. Meerdijk of Putstraat, hetzelfde laken en pak. Met ongeveer één derde aan Wollukse vragen is het ook voor de ‘import’ gelijkwaardig meedoen.
De verbindende sfeer is goed zichtbaar op het zonnige Raadhuisplein, waar verschillende opdrachten plaatsvinden. In het Huis van Waalwijk is een proeverij ingericht. Gepaste kleding aanbevolen. Heren in jacquet. Dames in hun soms meer, soms minder gedateerde trouwjurk. Ze hebben zich voor deze opdracht speciaal omgekleed. Op weg naar de ingang passeren ze een kraan van stersponsor, aannemer Van den Elshout&De Bont, met een put van 1,6 ton erop. Raad het gewicht. Aan het begin van het plein zingt en danst Djemm! een medley van bekende musicals. Al is de muziek algemeen bekend, de vragen zijn pittig. Achter de blauwe deur van het oude gemeentehuis is op twee ledschermen te volgen hoe deelnemers het er met Super Mario vanaf brengen. De trapgevel van het Krophollerraadhuis is in de game verwerkt.

Eigenlijk begint de Wollukse Kwis al weken geleden met het vrijgeven van de grootste opdracht. Boots zo precies mogelijk een bekend groepsportret na: van de Addams Family, Greace of Flodder. Menig team heeft er een hoogstandje van gemaakt. Met veel voorpret én hilariteit als gevolg. op 11 mei begint de eigenlijke quiz al rond het middaguur. Details in de Grotestraat herkennen en gedenkstenen her en der in het centrum thuisbrengen. Met hindernissen welteverstaan. Want het straatnaambordje ‘Bergstrasse’ blijkt ook écht onvindbaar, omdat het recentelijk is weggehaald. De eerste steen van de voormalige Teekenschool in de Stationsstraat is tegenwoordig onderdeel van de etalage van modewinkel Van Dijk. En laat nu toevallig een luxaflex behoorlijk in de weg zitten, zodat de naam van burgemeester Van der Klokken op de steen lastig te vinden is.

Na zes uur volgt de rest: films en games herkennen in De Leest; boeken vinden in de bibliotheek; een zelfportret maken in het kunstencentrum, de quick step dansen bij Debby en Remy; schieten bij het Ambrosiusgilde en halsbrekende toeren uithalen bij Monkey Town. In de tussentijd zwoegt het thuisteam aan de beantwoording van ruim duizend vragen. Zoek het origineel van een gefotoshopte Poetin. Herken een deel van het gezicht van wethouder John van den Hoven. Wie staan er op de covers van welke radio- en tv-gidsen? Wat zijn de titels van tien films met Meryl Streep in de hoofdrol? De gifbeker van Socrates, de Aloyiusschool in ’t Heike, de moord op de gebroeders De Witt, de meiden van het honderdjarige v.v. Baardwijk: lokaal en algemeen wisselen elkaar voortdurend af.

Deze week is de organisatie achter de quiz volop aan de slag met het correctiewerk. En dat mag er wezen: 100 teams x 1.000 vragen is een fikse klus voor het rode potlood. Voorzitter Inge Kleijngeld: ‘En weer blijkt dat goed lezen voor veel teams een lastige opgave is.’ Aanstaande zaterdag volgt de uitslag tijdens het evenement Vrienden van de Wollukse Kwis. Eén ding is zeker. Om te winnen moet je als team van goeden huize komen.

Vrienden van de Wollukse Kwis: zaterdag 18 mei, vanaf 20 uur, Markt Waalwijk.

article
94525
De Wollukse Kwis als verbindend festijn
Op het Raadhuisplein raken twee vrouwen van verschillende teams terloops met elkaar in gesprek. Een
https://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20190516/de-wollukse-kwis-als-verbindend-festijn/
2019-05-16T09:40:48+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2019/05/16094006/djemm.jpg
Wollukse Kwis
Nieuws