800 basisschoolleerlingen scoren samen meer dan 5.000 boeken

WAALWIJK – Aangemoedigd door profvoetballer Juriën Gaari lazen 800 kinderen uit De Langstraat de afgelopen tien weken samen maar liefst 5.107 boeken. Dat maakte de Waalwijkse burgemeester Kleijngeld dinsdag bekend bij de sportieve afsluiting van het bijzondere leesproject Scoor een Boek! in het stadion van RKC Waalwijk. Het project, opgezet door de Bibliotheek Heusden, de Bibliotheek Midden-Brabant en stichting Samen RKC, daagde basisschoolleerlingen uit om met hun klas zoveel mogelijk mooie boeken te ‘scoren’.

Sportief lezen

Ter afsluiting van Scoor een Boek! kwamen de leerlingen en leerkrachten van alle deelnemende scholen samen in het Mandemakers Stadion. De eindscore werd bekend gemaakt en er waren ook allerlei sportieve activiteiten. Dat maakt dit leesproject zo uniek: de combinatie van voetbal, leesplezier en bewegen. In twee rondes namen de klassen het tegen elkaar op bij allerlei verschillende spellen, zoals een gatenschieten, skippyslang en het balansspel. Burgemeester Kleijngeld was ook aanwezig bij het slotevent: “Het is een erg leuk initiatief. Veel draagvlak; Rabobank, gemeente Waalwijk, Heusden en Loon op Zand en RKC Waalwijk zijn erbij betrokken. Als je dan ziet hoe levend dit stadion is, ben ik daar als burgemeester van Waalwijk trots op.”

Leerlingen scoren boeken Scoor een Boek! is een leesproject voor groep 5 van de basisschool en is opgezet als een voetbalwedstrijd. Bij De Aftrap in week 1 bezochten leesconsulenten van de Bibliotheek alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken én een motiverende videoboodschap van Juriën Gaari. Deze RKC-speler daagde de leerlingen uit om in de 10 weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Voor elk gelezen boek plakten de leerlingen stickers op een scoreposter.

“Door dit project zijn de scholen echt op een andere manier met klassikaal lezen omgegaan, ze hebben elke dag 15 minuten gelezen. De leerkrachten merkten dat de kinderen enthousiast in de boeken doken en dat ze er enthousiast over vertelden aan elkaar,” vertelt Joyce Kooreman, leesconsulent bij de Bibliotheek Heusden.

Tijdens De Rust, halverwege het project, was er opnieuw een videoboodschap van profvoetballer Gaari en ging de leesconsulent met de kinderen in gesprek: welke boeken zijn favoriet? Welke leestips heb je voor je medeleerlingen? Hoe kies je boeken?

De combinatie van voetbal en boeken vergroot het leesplezier. De Bibliotheek en RKC Waalwijk willen op deze manier bijdragen aan een succesvolle taalontwikkeling van basisschoolleerlingen. In Nederland verlaat 1 op de 10 leerlingen de basisschool met taal- en leesproblemen. Die achterstand heeft gevolgen voor iemands verdere toekomst en loopbaan.

Tweede Brabantse editie

In totaal deden er dit voorjaar 24 basisscholen uit de gemeentes Heusden, Loon op Zand en Waalwijk mee aan de eerste Langstraat-editie van Scoor een Boek!. Vorig jaar vond er in Brabant al een editie plaats in samenwerking met Willem II. Vanwege het succes van het project doen dit jaar vijf Brabantse clubs mee, waaronder RKC Waalwijk. Het leesproject Scoor een Boek! in De Langstraat werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Rabobank Langstraat, Gemeente Waalwijk, Gemeente Loon op Zand en Rotary Heusden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden