Scholen en supermarkt slaan handen in een tegen zwerfafval

Foto:

WAALWIJK – Tussen de pauzes door gaan groepen leerlingen tussen de 12 en 16 jaar van het Havo/VWO Dr. Mollercollege en Mavo Walewyc aan de Olympiaweg via de Bremstraat naar de Albert Heijn Jansen aan de Bloemenoordplein. Tot grote frustratie onder klanten en buurtbewoners.

Bij de supermarkt is geen beperking op het toelaten van het aantal leerlingen in de winkel, waardoor de aanwezigheid van de pubers bij sommige klanten als irritant bevonden kan worden. Ondanks de prullenbakken op het schoolplein, aan de Coubertinlaan en bij de supermarkt zwerven er nog steeds verpakkingen van frisdrank, chips, broodjes en snoep op de zogenoemde snoeproute tussen de scholen en de supermarkt.

De scholen doen hun uiterste best om hun leerlingen binnen het schoolterrein te houden. De supermarkteigenaar heeft aan de scholen gevraagd of ze hun pauzetijden konden aanpassen maar de scholen zien liever dat de supermarkt bijdraagt in het opruimen van het zwerfafval, door medewerkers in te zetten zoals zij dat met leerlingen doen.

Er wordt al nauw met de buurtbewoners gesproken en om symbolisch tot een goede samenwerking tussen de buurtbewoners, de scholen en de supermarkt te komen heeft stichting Nederland Schoon twee stoeptegels voor de snoeproute gedoneerd. Ook gaat wethouder Dilek Odabasi van onderwijs en milieu met leerlingen in gesprek, om hen bewust te maken dat afval in de afvalbak hoort. Al blijft de verantwoordelijkheid bij de leerling zelf en behoort dit ook bij de opvoeding van de ouders.

Tekst: Niels Aussems

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen