Ruime overwinning RKC in Maastricht

RKC Waalwijk heeft op bezoek bij MVV met prachtige cijfers de winst mee naar Waalwijk genomen. Onder bizarre weersomstandigheden knokte de ploeg van Fred Grim naar drie verdiende punten.

In de eerste helft schoot Dylan Seys de Geelblauwen op voorsprong, waarna het in de tweede helft al in de eerste minuut de gelijkmaker moest incasseren. RKC drukte echter door en liep via Melle Meulensteen, nogmaals Dylan Seys en Darren Maatsen uit naar 1-4. Door deze overwinning klimmen de Waalwijkers naar de elfde plek op de ranglijst.

De Waalwijkers begonnen ten opzichte van het duel tegen SC Cambuur met één wijziging in de basis. Stijn Spierings keerde terug van een schorsing, waardoor Nikki Baggerman zijn plek op het middenveld af moest staan. In de openingsfase had RKC veelvuldig balbezit. Na ruim vijf minuten resulteerde dit in de eerste kans van de wedstrijd. Na een goede één-twee tussen Dylan Seys en Spierings haalde de Belg de trekker over. Zijn schot was net niet zuiver genoeg en vloog net langs de rechter doelpaal.

Enkele minuten later werd de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk. MVV brak aan de linkerflank door waar Joeri Schroijen ruimte had in de zestien. Het ontbrak hem echter aan controle, waardoor hij de bal verkeerd raakte en zijn inzet niet meer dan een rollertje zou op leveren. Verder waren de kansen in de openingsfase spaarzaam. Jordy Croux probeerde het eens van afstand, maar zijn schot vloog over. Even later was het Luc Mares die na een corner ook zijn inzet over de deklat zag vliegen.

Overzicht

In deze fase van de wedstrijd hadden de Waalwijkers nog altijd het overwicht in balbezit, alleen waren de kansen voor de thuisploeg. De brilstand zou na een half uur van het scorebord echter verdwijnen. Rechtsback Marnick Vermijl was onnauwkeurig en verloor de bal aan Emil Hansson. De linksbuiten gaf de bal mee aan Sylla Sow. Laatstgenoemde bewaarde het overzicht uitstekend en gaf de bal andermaal breed, waarna Seys het kansje gretig aanpakte en de bal strak tegendraads in schoot: 0-1.

RKC had de zo gewenste voorsprong te pakken en probeerde vanuit een strakke organisatie de aanval te zoeken. Toch was de thuisploeg in het eerste helft nog het dichtst bij een doelpunt. Schroijen ontving de bal aan de linkerflank en sneed met een mooie actie naar binnen. Zijn inzet werd echter gekeerd door de oplettende Etienne Vaessen en ook de rebound van Croux zou het net niet vinden. Hierdoor zochten de Geelblauwen met een voorsprong de kleedkamers op.

Snelle tik

Waar de Waalwijkers de intentie hadden om voort te borduren op de eerste helft begon de tweede helft met een flinke tik. Na een diepe bal van de MVV-defensie werd er mis getast in de Waalwijkse verdediging. De bal kwam uit de kluts terecht voor spits Anthony van den Hurk de bal feilloos achter Vaessen binnenschoot. Binnen een minuut stond het dus weer gelijk.

Mijlpaal voor Meulensteen

RKC moest zich gaan herstellen van deze snelle klap. Waar MVV door wilde drukken naar de voorsprong, was het de ploeg van Fred Grim dat vat kreeg op de wedstrijd. Spierings had een sterke opening in huis richting Hansson. De Zweed gaf voor op Seys, maar die wist onvoldoende richting aan de bal mee te geven. Even later was het wederom Seys die in gevaarlijke positie kwam. Hij wist met zijn voorzet alleen geen medespeler te vinden. Het overwicht van de Waalwijkers werd na een klein halfuur beloond. Een hard laag schot bleef in de zestien liggen en de voor de corner meegekomen Meulensteen schoot de bal goed binnen. Hiermee maakte de verdediger zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal.

Sow kreeg binnen tien minuten de mogelijkheid om het duel op slot te gooien. De aanvaller sprintte de Maastrichtse verdediging eruit en omspeelde doelman Luuk Koopmans. Zijn inzet zou echter niet tussen de palen belanden, waardoor de marge één bleef. Dit bleek een minuut later bijna te worden bestraft. Croux was doorgebroken aan de rechterkant. De aanvaller besloot echter uit een moeilijke hoek Vaessen te testen in plaats van de bal voor te geven. De doelman was alert en wist de gelijkmaker te voorkomen.

Beslissing

Richting het einde van de wedstrijd wisten de Geelblauwen in een tijdsbestek van vijf minuten de overwinning veilig te stellen. Eerst was het Sow die onderuit werd gehaald in het zestienmetergebied. Seys nam plaats achter de bal en schoot zijn tweede van de avond tegen de touwen. Enkele minuten later deed ook de ingevallen Darren Maatsen nog een duit in het zakje. Met een demarrage vanaf eigen helft kwam de aanvaller oog in oog te staan met Koopmans. Maatsen bleef uiterst kalm en wist de doelman te passeren. In het restant van de wedstrijd zou er niet meer gescoord worden. Hierdoor won RKC met prachtige cijfers van de Maastrichtenaren. Ondanks de slechte weersomstandigheden en de snelle klap na rust toonden de mannen karakter en vochten zich naar drie verdiende punten.

RKC Waalwijk dankt haar meegereisde supporters en verwelkomt iedereen op 22 maart, wanneer in het Mandemakers Stadion de Brabantse derby met Helmond Sport op de rol staat. De kaartverkoop voor dit duel loopt al. Tickets zijn te verkrijgen via de Fanshop, www.mijn.rkcwaalwijk.nl of de RKC Waalwijk App.