Zeekadetkorps Waalwijk bestaat 30 jaar

Foto:

In de buitenhaven van Waalwijk ligt de Aquarius, een voormalig marineschip dat dienst doet als opleidingsschip voor de Waalwijkse zeekadetten. Hier leren jongeren tussen 9 en 18 jaar alles over het varen en leven op het water.

Dit jaar bestaat het Zeekadetkorps Waalwijk 30 jaar en wij willen de belangstelling bij de jeugd voor Nederland als maritiem land vergroten en laten zien welke mogelijkheden er daarbij voor hun verdere ontwikkeling zijn. Commandant Sven Oosterwaal van Zeekadetkorps Waalwijk vertelt: “Oorspronkelijk is het korps opgezet vanuit Nederlandse rederijen en de Koninklijke Marine om jongeren te interesseren voor het varen op zee. Ondanks dat er nog steeds hele goede banden zijn, is het korps gaandeweg veranderd in een aparte vereniging”.

Sven (28), werd op zijn negende lid van het Zeekadetkorps in Waalwijk. Naar aanleiding van zijn hobby ging hij uiteindelijk naar de zeevaartschool in Vlissingen en is nu werktuigkundige op de zeevaart.

Ons korps in Waalwijk, die dit jaar 30 jaar bestaat, heeft 22 leden (van de 300 in heel Nederland). Iedere zaterdag zijn onze kadetten te vinden op het opleidingsschip de Aquarius, een voormalig marineschip uit 1952. Hier leren ze zeilen, roeien, de boot optuigen en knopen, maar ook techniek, onderhoud en veiligheid maken een belangrijk onderdeel uit van wat de jongens en meiden aan boord leren. Daarnaast wordt er ieder jaar een zomerkamp georganiseerd voor alle zeekadetkorpsen. Sven: “Enige tijd geleden zijn we bijvoorbeeld naar Harlingen gevaren met de Aquarius, waar we de andere korpsen troffen. In totaal zijn we elf dagen weg geweest. Tijdens zo’n kamp houden we o.a. zeil- en roeiwedstrijden, maar we organiseren ook een avondspel, hebben tokkelbanen, gaan nachtzeilen. En in het geval van erg slecht weer hebben we natuurlijk altijd een b-programma achter de hand. Het is ontzettend gezellig en de jongens en meiden leren zo ook de leden van de andere korpsen kennen.”

Op zaterdag 23 maart zijn tussen 13:00h en 16:00h overal op en om de Aquarius allerlei activiteiten te doen. Zeilen met één van de vletten, leren van knooptechnieken, navigeren met het korpsschip, motorboot varen en zelfs in een echte scheepskombuis bereiden van allerlei lekkernij. Bij het Zeekadetkorps leer je op een leuke manier écht alles over varen en leven op het water!

Voor meer informatie over het Zeekadetkorps Waalwijk kun je kijken op www.zkkwaalwijk.nl of contact opnemen met Commandant Sven Oosterwaal, tel: 06-19670765 (op zaterdag). Je kunt ook op zaterdag een bezoek brengen aan de Aquarius, Zomerdijk in Waalwijk. Als kadet mag je de eerste 3x gratis komen, zodat je zeker weet of het iets voor je is! Zien we jou zaterdag 23 maart?