Een schoon Nederland heb je zelf in de hand

Foto: Alex van den Berg

Waalwijk – 10 reclamemasten langs drukke snelwegen, 10 vrachtwagens met belettering, 1.000 ledschermen bij pompstations, landelijk bereik op de radio, een internetbureau dat een campagne op social media verzorgd en grote bedrijven die hun marketing afstemmen. Dat lukte de 27-jarige Niels Aussems uit Waalwijk.

Bureaucratie

Hij wordt wel het oliemannetje genoemd. Aussems is het toenemend zwerfvuil langs snelwegen meer dan zat en is zelf een landelijke bewustwordingscampagne voor de automobilist gestart. “Ik heb vele malen met Rijkswaterstaat, provincie en mijn gemeente gebeld en gemaild. Ze beloven beterschap, alleen doen te weinig en nemen dan de mentaliteit als excuus.” dat bij Aussems in het verkeerde keelgat schoot. “In twee weken tijd heb ik deze campagne opgetuigd. Daar zou de overheid een voorbeeld aan kunnen nemen!” zegt Aussems stellig. Hij wilt als het ware de oorlog tegen het zwerfvuil verklaren. Door de automobilisten van alle kanten bewust te maken dat afval in de afvalbak hoort. Twee voice-overs en een vormgeefster hebben Aussems voorzien van gratis campagnemateriaal, waar hij zeer dankbaar voor is en aan allen die de campagne mede mogelijk maken. “Het gaat tenslotte om ons milieu waar we zuinig op moeten zijn. We kunnen niet de mensen in de toekomst opzadelen met onze troep en de opwarming van onze aarde laten stijgen. Omdat de automobilist te lui is om zijn afval op de goede manier op te ruimen.”

Afvaldumping woonwijk

Uit vele onderzoeken blijkt het aantal afvaldumpingen in woonwijken toe te nemen. “Klopt, het erge eraan is dat afval ook weer afval trekt. Toevallig was ik afgelopen week ooggetuigen van afvaldumping.” licht Aussems toe. Hij heeft meteen daarna een lokaal signbedrijf benadert om stickers te laten maken met de tekst “Dumpen kost geld” die hij op verschillende plekken in zijn gemeente heeft opgeplakt. Dat het echt effect heeft kan Aussems nog niet uitsluiten. Volgens hem zijn de tarieven en openingstijden van milieustraten het probleem. “Bij de ene gemeente kun je wel groenafval gratis afleveren en bij de andere gemeente weer niet. Dat werkt afvaldumping in de hand!” De Provincie Noord-Brabant gaat al met de gemeentes daarover in gesprek.

Celstraf

Een lintje voor zijn inzet hoeft Aussems niet zo zeer, hij heeft meer aan het effect van zijn campagne dat in de week van 18 maart start. In diezelfde week vinden ook de Provinciale verkiezingen en de landelijke Opschoondag plaats. “Moet eens nagaan dat je in Canada een celstraf riskeert als je afval uit de autoraam gooit en dat je in Nederland er met een boete van 140 euro vanaf komt.” volgens Aussems mag dat ook in Nederland worden ingevoerd. Hij vindt de discussie over statiegeld op blikjes en plastic flesjes te lang duren en voor de langer termijn niet effectief. Aussems hoopt dan ook nu wel op meer bijstand vanuit de politiek, om mogelijk zijn campagne uit te bouwen voor de langer termijn. “Als er ook grote borden voor campagnes als Bob en verkeersdoden langs de weg geplaatst kunnen worden, dan zou voor zwerfvuil ook geen probleem moeten zijn?”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden