Je kind in de toekomst de achternaam van beide ouders?

Nuvola zocht uit hoe het zit met de keuze van achternaam. Momenteel is het in Nederland zo geregeld, dat je voor je eerste kind, de achternaam van de moeder, de vader, of de duomoeder kiest. De gekozen achternaam geldt daarna ook voor alle volgende kinderen.

Bij de burgerlijke stand wordt de gekozen achternaam vastgelegd. Dit kan al voor de geboorte, of tijdens de geboorteaangifte. Als je zelf geen achternaam kiest, bepaalt de wet welke achternaam je kind krijgt en dit hangt af van je persoonlijke situatie. Is er een kind uit een vorige relatie en krijg je een kind met een nieuwe partner? Dan hoeft dit kind niet dezelfde achternaam te krijgen als de halfbroer of halfzus. Juridisch gaat het immers niet om een kind van dezelfde ouders.

Begin dit jaar heeft de Tweede Kamer het Kabinet gevraagd of het ook anders kan. Mogelijk kunnen kinderen in de toekomst de achternaam van beide ouders krijgen. In andere Europese landen is het al mogelijk, beide namen van de ouders meegeven. Als iemand dan later trouwt, zal een van de oorspronkelijke namen doorgehaald worden. Veel jonge ouders hebben laten weten, dat zij deze extra keuze willen hebben.

Bron: Rijksoverheid

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden