Lekkere kooktips van Francis Kuijk!

Foto: Han Hermkens - Fotostudio Image & Motion

Beste thuiskok, wij in Brabant zijn bekend als bourgondiërs! Wat bedoelen we daarmee? Dat wij mensen zijn die vooral weten hoe we moeten genieten. Wij weten wel raad met de “goede” dingen van het leven, daar voelen we ons goed bij, “senang” bij. Dat hoort bij ons!

Lekker eten past daar zeker ook bij. Of het nou gaat om een luxe diner, een doordeweekse maaltijd, een borrelhap of gewoonweg een broodje gezond. Het gaat erom dat er goede portie is en dat wat er is, van goede kwaliteit is. Gelukkig hoeft goede kwaliteit niet altijd duur te zijn. Jouw lokale supermarkt, ambachtelijke slager en groenteboer hebben regelmatig wat in de aanbieding. Profiteer hiervan, sla je slag, koop in, maak in of kook wat extra. Het is naar verhouding niet veel meer werk om een paar porties extra te maken.

OK, wat kunnen we? Een van mijn favoriete “voordelig” stukken vlees zijn varkenskuitjes. Meestal worden sucadelappen gebruikt om te sudderen, of tegenwoordig doen wij dat vaak in de slow-cooker. Heerlijk vlees, rijk van smaak, smeuïg en mals. Bestel volgende keer varkenskuitjes bij je slager en doe dan maar tegelijk 1 of 2 kilo. Om ze te maken; bestrooi ze goed met peper en zout, schroei ze aan alle kanten in wat olijfolie of boter. Haal ze uit de pan en zet ze even opzij. Bak flink wat gesneden ui in dezelfde boter tot het glazig is. Doe de kuitjes terug in de pan en voeg er water, specerijen naar keus, een paar laurierblaadjes, bouillonblokje, een scheut ketjap manis, een scheut Worchestersaus, een goed stuk ontbijtkoek bij en laat ze zachtjes sudderen totdat ze gaar en mals zijn. Geloof me …. Ze zijn de moeite waard!

Ook een van mijn lievelingsproducten om in te slaan zijn tomaatjes. Die zijn regelmatig in de aanbieding en ook nog gezond en veelzijdig. Mijn voorkeur is om ze te roosteren. Ze krijgen dan ongelooflijk veel meer smaak want de natuurlijke suikers komen naar voren. Kijk in het volgende clipje hoe ik dit doe.

Next ….. komkommers. Als ze in de aanbieding zijn, kan je er ook wat mee. Je maakt ze zelf in zonder conserveringsmiddelen, naar eigen smaak en verse kruiden naar keus. Daarnaast vind ik ze altijd een super geschenk om weg te geven. Je vind een uitgebreide instructie hierover in mijn kookboek (Francis Bakt & Kook Thuis), maar even in een notendop; was en droog de komkommers en snij ze naar gewenste maat. Maak een inmaak vloeistof van gelijke delen water, suiker en azijn en breng dit aan de kook. Vul intussen een gesteriliseerde pot met kruiden naar keus en komkommers, verdelen en afwisselen terwijl je de pot vult. Schenk de warme vloeistof in de pot, deksel dicht en laat het afkoelen. Bewaar de pot in de koeling voor minstens 2 weken en dan pas serveren.
Eenvoudig toch? Ik zei het al, bourgondiërs zijn we. Lekker eten, mooie producten en als we het ook nog voordelig kunnen inkopen…… mooi meegenomen!


Wie is Francis

Francis Kuijk

De Nederlands-Australische Francis met haar Indische roots is een schoolvoorbeeld van wat iemand met passie en drive kan. Ze werd publiekslieveling en finalist van het 4e seizoen Heel Holland Bakt en is sindsdien volop bezig met ondernemen. Naast het geven van demo’s en workshops publiceert ze in 2017 haar eerste kookboek Francis Bakt & Kookt Thuis, is huischef in Omroep Brabant’s praat- en kijkprogramma Brabants Bont en is de afgelopen twee seizoenen vaste gast geweest bij het TV programma van Omroep Max, Tijd Voor Max. Ze is recentelijk begonnen met haar Deliciously Healthy Tour waar ze mensen in het bedrijfsleven laat zien en proeven dat gezond eten ook lekker kan zijn.

Zelfontwikkeling, proactief zijn en het beste uit jezelf halen vindt ze belangrijk. Vanuit haar eigen ervaringen inspireert ze mensen om talenten en passie te ontdekken en lef te hebben om daarmee aan de slag te gaan.

Francis is een mensen-mens. Samen zijn en koken voor haar gezin, familie en vrienden is haar ultieme zondag middag.

article
87234
Lekkere kooktips van Francis Kuijk!
Beste thuiskok, wij in Brabant zijn bekend als bourgondiërs! Wat bedoelen we daarmee? Dat wij
https://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20190128/lekkere-kooktips-van-francis-kuijk/
2019-01-28T19:03:29+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2019/01/28190152/DSM-FIT-geroosterde-tomaatjes-lr.jpg
Nieuws