Veel animo voor vergroenen schoolpleinen

Foto: Provincie Noord-Brabant

Brabantse scholen maken massaal gebruik van de subsidieregeling voor het toekomstbestendig maken, oftewel ‘vergroenen’ van schoolpleinen. Om die reden wordt het subsidieplafond verhoogd tot € 3,5 miljoen; goed voor minimaal 250 groene schoolpleinen.

Om die reden wordt het subsidieplafond verhoogd tot € 3,5 miljoen; goed voor minimaal 250 groene schoolpleinen. De subsidieregeling wordt bovendien verlengd tot december 2022.

In januari van dit jaar besloten de provincie, de 4 Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het interbestuurlijk programma Jong Leren Eten hun krachten te bundelen om zoveel mogelijk Brabantse scholen en gemeenten te enthousiasmeren voor het vergroenen van hun schoolpleinen. De provincie trekt er € 2,5 miljoen voor uit; de 4 partners samen € 1 miljoen.

Voordelen

Groene ‘schoolpleinen van de toekomst’ hebben verschillende voordelen: ze zijn gezond, aantrekkelijk en leerzaam, bevorderen de biodiversiteit, leveren een bijdrage aan het klimaatbestendig maken van de leefomgeving en het kunnen zo plekken worden waar kinderen, ouders en buurtgenoten ook na schooltijd nog graag zijn. Onderzoek wijst uit dat kinderen op ‘groene scholen’ ook minder pestgedrag vertonen.

Veel belangstelling

De belangstelling voor de subsidieregeling is vanaf het begin groot geweest. Veel gemeenten hebben in hun bestuursakkoorden extra financiële middelen opgenomen voor het vergroenen van schoolpleinen en pakken een actieve rol richting de scholen. De verwachting is dan ook dat het tempo van aanvragen hoog blijft.

Bron: Provincie Noord-Brabant

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen