Pilot vervoer voor sporters met beperking

Foto: Provincie Noord-Brabant

Een van de belemmeringen voor mensen met een beperking om te gaan sporten, is het vervoer van en naar de sportvereniging. Daarom start de provincie Noord-Brabant met een pilot sportvervoer in de regio Midden-Brabant.

De provincie streeft ernaar dat voor 1 januari 2020, 50.000 extra Brabanders met een beperking aan het sporten en bewegen zijn. Vanuit de Sportagenda worden veel activiteiten ondernomen om mensen met een beperking te stimuleren om te gaan sporten. Zo worden bijvoorbeeld de regionale sportloketten Uniek sporten ondersteund bij het vergroten van hun bekendheid en zorgt Wheels2sport er voor dat mensen een hulpmiddel kunnen lenen om een sport uit te proberen. De pilot sportvervoer is ook zo’n maatregel.

Half uur

Het gaat om mensen die geen gebruik kunnen maken van regulier openbaar vervoer. Die krijgen van de gemeente een WMO-pas om gebruik te maken van de zogenoemde regio-taxi. Daarvoor gelden echter speciale regels, zoals een marge van een kwartier voor het ophalen van de reiziger, een een half uur marge voor de reistijd. Met name bij een teamsport is een half uur later aankomen voor de training, en/of een half uur eerder vertrekken een probleem.
Daarom wordt in de gemeenten Waalwijk, Dongen, Goirle en Tilburg een pilot gestart. “Dat doen we samen met sportverenigingen en de regiotaxi , waar ook de regie van het vervoer komt te liggen. Zij kunnen zich melden voor de pilot, waarna we een aantal verenigingen selecteren om mee te doen. Met deze pilot hopen we inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van sportvervoer op maat. Zo kunnen we onderzoeken of het mogelijk is dit in Brabant in te gaan voeren”, vertelt gedeputeerde Henri Swinkels, die onder meer sport in portefeuille heeft.

Stimuleren

“In Brabant moet iedereen de kans krijgen zijn talenten te ontdekken en ontwikkelen, op elk niveau, van amateur tot professional. We stellen de sport centraal en spannen ons extra in om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. We zijn op heel veel verschillende manieren aan de slag om dat mogelijk te maken en te stimuleren. Dit is een van die manieren”, aldus de gedeputeerde.

De pilot wordt uitgevoerd door ZET, een van de provinciale uitvoeringsorganisaties. De totale kosten zijn ruim € 75.000, De provincie draagt daarvan € 57.000 bij. Overige partners zijn SSNB, het sportloket Midden-Brabant, regiovervoer Midden-Brabant en de vier gemeenten.

Bron: Provincie Noord-Brabant

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen