Waalwijkse fotograaf Luuk Aarts brengt fotoboek ‘Café-Centraal’ uit

WAALWIJK – Na bijna 104 jaar bestaan sloot begin dit jaar de deur van het bruine buurtcafé Café-Centraal aan de Grotestraat in Waalwijk. Noodgedwongen, want uitbaatster Zus Leenheers (Waalwijk, 1936) kreeg gezondheidsproblemen. Daarmee viel het doek voor een bijzonder etablissement in Waalwijk, eentje waarin de laatste zestig jaar amper iets veranderde aan het interieur.

Een klassiek bruin café was Café-Centraal, met veel stamgasten. Precies 99 jaar en één maand was het de thuishaven van Herensociëteit De Gezelligheid, gilde Sint Crispinus & Sint Crispinianus was er thuis en onder meer ook visclub Het Puiloog, de spaarkas, kaarters en biljarters.

De Waalwijkse fotograaf Luuk Aarts (Waalwijk, 1961) brengt in een prachtig fotoboek het laatste jaar van Café-Centraal opnieuw tot leven. Het boek verschijnt op 16 november bij Uitgeverij Baard & Kale uit Waalwijk.

In totaal werkte hij bijna twee jaar aan het boek. Zijn plaatsgenote Chantal Berber (1974) is verantwoordelijk voor de vormgeving. Journalist Sjaak Koolen (1952) vangt zijn herinnering – en die van anderen – aan Café-Centraal in woorden en zet de historie van de horecazaak op een rijtje. Collega-journalist Joep Trommelen (1963), eveneens woonachtig in Waalwijk en stadsdichter, verhaalt in het boek over zijn persoonlijke band met het café.

Dankzij ‘Café-Centraal’ blijft de unieke ambiance van het Waalwijkse etablissement voor altijd bewaard. Het laat niet alleen het echte Centraal zien, maar ook een bijna verdwenen cafécultuur. En: de vergankelijkheid van het leven zelf.

Presentatie

De presentatie van ‘Café-Centraal’ is op vrijdag 16 november in het Parkpaviljoen, Grotestraat 154a in Waalwijk, van 17.00 tot 19.00 uur. Dat gebeurt in de stijl van het praatprogramma Zus op Zondag, dat jarenlang plaats had in Centraal. Er is ook muzikaal vermaak, van Anton van der Mee en Vincent Koning.

‘Café-Centraal’ is tijdens de presentatie te koop, voor 24,95 euro. De eerste honderd kopers krijgen een bijzondere boekenlegger cadeau: met daarop een foto van Luuk Aarts en een gedicht over Café-Centraal van stadsdichter Joep Trommelen. Daarna is het fotoboek te koop in The Read Shop in winkelcentrum De Els in Waalwijk.

Uitgever Baard & Kale

‘Café-Centraal’ wordt uitgebracht door Uitgeverij Baard & Kale uit Waalwijk, ook uitgever van het magazine De Sjaak en van diverse columnbundels van Brabants-Dagblad-journalist Sjaak Koolen. Het fotoboek kwam mede tot stand dankzij een subsidie van de gemeente Waalwijk, die dit project betitelt als ‘van historisch belang’.

Café-Centraal, door Luuk Aarts (foto’s) en Sjaak Koolen en Joep Trommelen (teksten). 152 pagina’s. Gebonden, harde omslag. Foto’s in zwart-wit. ISBN: 978-90-818246-5-1. Prijs: 24,95 euro.

gallery
84707
Eerbetoon aan een juweel van een bruin café
WAALWIJK – Na bijna 104 jaar bestaan sloot begin dit jaar de deur van het
https://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20181108/waalwijkse-fotograaf-luuk-aarts-brengt-fotoboek-cafe-centraal/
2018-11-08T17:32:54+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2018/11/08173123/centraal2_zusleenheers.jpg
Cafe Centraal
Nieuws