Schakelring Revalidatie zwaait 700e revalidant uit

Foto: Schakelring

De 89-jarige mevrouw Gelsing uit Drunen nam onlangs op bijzondere wijze afscheid van Schakelring Revalidatie. Omdat ze de 700e revalidant was, werd ze in de bloemetjes gezet en genoot de hele afdeling van taart bij de koffie.

Een feestelijke mijlpaal voor Schakelring Revalidatie, dat zich vanaf 2012 heeft ontwikkeld tot een van de beste GRZ-revalidatiecentra van Nederland en dé specialist op het gebied van heup en knie.

Schakelring Revalidatie is gevestigd op de bovenste verdieping van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Waalwijk. Revalidanten verblijven er ongeveer vier weken om te herstellen van een knie- of heupoperatie. Ook mensen die in een ander ziekenhuis zijn geopereerd, weten de weg naar het revalidatiecentrum te vinden.

Nieuwe heup

Mevrouw Gelsing kwam binnen met een nieuwe heup. Nu loopt ze weer als een kievit achter haar rollator. “Het gaat heel goed. Ik heb alles flink kunnen oefenen, daarvoor ben je hier”, vertelt ze. “In het begin was het wel lastig, maar toch is het me meegevallen.” Mevrouw Gelsing koos voor Schakelring Revalidatie omdat ze van andere mensen positieve verhalen had gehoord. “Die waren er ook geweest.” De weken gingen snel voorbij. “Het was gezellig met de anderen en ik ben heel fijn geholpen door alle medewerkers.”

Revalideren in groepsverband

Schakelring Revalidatie telt zeventien plekken. De revalidanten maken gebruik van een ruime oefenzaal, er zijn gezellige huiskamers en een eetkeuken. Het revalidatiecentrum is bedoeld voor mensen die thuis onvoldoende ondersteuning hebben om te herstellen. Vaak wonen ze alleen of met een hulpbehoevende partner en hebben ze meer fysieke gezondheidsproblemen. De revalidant moet wel in staat zijn om nieuwe vaardigheden aan te leren en in een groep te functioneren.

Therapeutisch leefklimaat

Het trainingsprogramma is intensief en volledig toegespitst op heup en knie. Het doel is dat de revalidant zich na ongeveer vier weken thuis zelfstandig kan redden. Daarom wordt ingezet op twee keer per dag fysiotherapie (individueel en in een groep), begeleiding door een ergotherapeut en een therapeutisch leefklimaat. Dat laatste betekent vanaf week drie meehelpen met huishoudelijke taken, zoals tafeldekken, bed opmaken, wastafel schoonmaken, boodschappen doen en koken. Gezamenlijke activiteiten, zoals koffiedrinken en eten, zorgen voor een ‘thuisgevoel’ en stimuleren het herstel.
Nieuw is de inzet van visualisatie, waarbij mensen via een koptelefoon vooraf luisteren naar uitleg over oefeningen die ze gaan doen. Op deze manier zijn ze beter voorbereid en minder huiverig. Hieraan gekoppeld is Schakelring betrokken bij een innovatief project rondom visualisatie.

Top van Nederland

Bij Schakelring Revalidatie is 24-uurs zorg aanwezig. De lijntjes met de orthopeden van het ETZ zijn kort en met alle ziekenhuizen in Midden-Brabant wordt goed samengewerkt. Door de uitstekende beoordeling (cijfer 8,9) op Zorgkaart Nederland komen mensen uit het hele land naar de gespecialiseerde afdeling in Waalwijk. Om in aanmerking te komen voor verblijf, is een verwijzing nodig van een zorgcoördinator of transferverpleegkundige.

Kijk voor meer informatie op www.schakelring.nl/schakelring-revalidatie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen