De Strohalm: Aantal hulpverleningen in 2017 verdubbeld

Foto: De Strohalm

Stichting De Strohalm verleent noodhulp aan arme gezinnen met minderjarige kinderen in de gemeente Waalwijk, zodat kinderen niet aan de zijlijn blijven staan.

De Strohalm – bestaande uit zo’n 25 vrijwilligers – wil hen helpen weer meester te worden over de eigen leefsituatie. Huisbezoek is een kenmerkende taak. Cliënten hebben zo het gevoel serieus te worden genomen.

Onlangs publiceerde De Strohalm het Jaarverslag over 2017. Dat meldt een explosie aan hulpverleningen in het afgelopen jaar. Het recordaantal werd bereikt van duizend hulpverleningen, meer dan het dubbele van het aantal van twee jaar eerder. In 2017 kwamen er 45 nieuwe gezinnen bij, naast de 123 die al cliënt waren.

Meer en meer groepen weten de weg naar De Strohalm te vinden. Doorverwijzingen vanuit Vluchtelingenwerk – die in de jaren vóór 2017 al voor toename zorgden – werkten nu nog sterker door. Waalwijk heeft een aantal statushouders gehuisvest. Hun gezinnen – van huis en haard verdreven – hebben bij aankomst behoefte aan van alles om hun woning in te richten en om hun kinderen te doen integreren in hun nieuwe leefomgeving. In 2015-2016 was er sprake van een hoge instroom, eerst van vluchtelingen in hun eentje; daarop volgden gezinsherenigingen. In de loop van 2017 verminderde de instroom van gezinnen overigens alweer. Maar bij De Strohalm blijven ook van andere armlastige gezinnen de hulpvragen binnenkomen. De hulp van De Strohalm was heel divers: onder andere schoeisel, kleding, leefgeld, fietsen, en bijdragen in de kosten van een schoolreisje.

Vanwege de sterk gestegen uitgaven, waarbij het totaal van donaties van particulieren en instellingen helaas beduidend achterbleef, zal De Strohalm in 2018 de aanvragen nog strenger gaan beoordelen. ‘Maar wel moeten wij mensen helpen die echt in een noodsituatie verkeren’ aldus het jaarverslag. ‘De nood waarin het kind verkeert (sociale uitsluiting, verwaarlozing) moet dankzij onze inzet direct en waarneembaar afnemen.’

Gezocht: vrijwilligers

Vanwege de gestegen werkdruk nodigt De Strohalm vrijwilligers uit die bereid zijn als dienstverleners bij nieuwe cliënten op huisbezoek te gaan. Ook zoekt ze naar een medewerker die de stichting via sociale media beter op de kaart kan zetten. Ten slotte is er een dringende vraag naar nieuwe donateurs, die het werk voor onze kansarme stadsgenootjes financieel willen steunen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen