Waspikse Natuurspeeltuin “Het Klauterwoud’ open voor spelen en ontmoeten

Waspik, zaterdag 14 april 2018 – Met een zwier aan de duo kabelbaan hebben wethouders Brekelmans en Daandels onder toeziend oog van zo´n 450 dorpsbewoners zaterdagmiddag de speel- en ontmoetlocatie Het Klauterwoud in Waspik officieel geopend.

De nieuwe naam is verzonnen door de 5-jarige Lotte Donks uit Waspik. Zij wist tot aan het moment van onthulling van de naam niet dat zij de winnares van de namenwedstrijd was.

Lekker spelen, fijn ontmoeten

De speeltuin was feestelijk aangekleed met ballonnen en er was muziek geregeld door een buurman van de Het Klauterwoud. Na koffie, thee en limonade bij het ontvangst, gingen de kinderen gelijk ‘los’ op speeltoestellen als waterloop, pendelwip, duo kabelbaan, en klim-klautertoestel. Er zijn vooral veel natuurlijke materialen als takken en boomstammen neergelegd en er is een blotenvoetenpad. De bedoeling is dat de kinderen flink gaan klimmen, bouwen en ravotten en dat ouders en ouderen op die locatie elkaar kunnen ontmoeten. Daarvoor zijn verschillende bankjes geplaatst, getimmerd door de Waspikse hobbyclub Samen Sterk.

Twee bankjes hebben een naam, de ene is gesponsord door de grootouders voor hun kleindochter Ziva en de andere draagt de naam van voormalig wijkwethouder Judith Keijzers, als dank voor haar schenking van het geld van haar afscheidsreceptie afgelopen september. ‘Lekker spelen, fijn ontmoeten’ is een term die de werkgroep veel gebruikt. “Dit is echt gaaf! Na het eten kom ik weer!”, riep een jongen tegen zijn vriendje. En een stel grootouders konden niet wachten om het aan hun kleinkinderen te laten zien: “We komen hier nu om lekker te zitten, maar in de meivakantie komen de kleinkinderen. Die zullen hun ogen uitkijken.”

Wedstrijd

In februari kregen alle kinderen van de Waspikse scholen, peuterspeelzaal en kinderopvang een kleurplaat met wedstrijdformulier om de naam van de speeltuin te verzinnen. Uit ruim 50 namen koos de Werkgroep Natuurspeeltuin Waspik de inzending van Lotte Donks, die Het Klauterwoud heeft bedacht. De prijzen van de kleurwedstrijd gingen naar Iris van Woensel en Siem Oostema.

Waspikse betrokkenheid

Wilma de Rooij, winnares van Het Beste Idee van Waalwijk in 2016, was zo trots als een pauw bij de opening van Het Klauterwoud. Kort na het winnen van de prijs vroeg ze vijf mensen om een werkgroep te vormen. “Door deze vaste kern, aangevuld met wel 40 vrijwilligers van collectanten tot aan klussers, is het prachtige eindresultaat behaald. Het mooie van alles is de samenwerking, iedereen deed waar hij goed in was. De ene houdt van ontwerpen en klussen, de andere is goed in fondsenwerven en PR. Veel mensen kenden elkaar niet, maar weten elkaar te vinden voor een klus of kop koffie. Samen Top blijft ons bovendien wekelijks ondersteunen met het schoonhouden van het terrein. Dat is het mooie van Waspik, met elkaar kunnen we echt heel veel!”, zegt een trotse Wilma.

Zonder geldbedragen en gratis geleverde diensten van de lokale ondernemers was het niet gelukt. De werkgroep kreeg het van Industriële Club Waspik, Marcel Donks Tekst en Vormgeving, de winkels van ‘t Binnenhof, Bloembinderij Irene, Van der Heijden Tweewielers, Plus Picokrie, De Statie Wonen, Hobbyclub Samen Sterk, Gefeliciflapstaart, Marcel Fitters Timmerwerken en Aannemersbedrijf Van Wijlen. Met name dankzij de grote flexibiliteit van de laatste twee genoemden is het Klauterwoud op tijd afgekomen.

“Het traject van de realisering van het Klauterwoud vereiste daadkracht, doorzettingsvermogen en een lange adem. Wilma is een vrouw die dat werkelijk allemaal in zich heeft. Waspik heeft Het Klauterwoud aan haar te danken. Samen weten we weten nu meer dan ons lief is over wet- en regelgeving en zogenaamde ‘grijze gebieden’, lacht Juanita van Bon, werkgroeplid vanaf het eerste uur, “Maar het is helemaal af, en hoe! De timing van de opening is perfect. Volgende week is het prachtig weer en daarna is het Meivakantie. Geen mens in Waspik hoeft zich te vervelen.”

Grote lobby

De werkgroep is dankbaar voor de bijna 80.000 euro die tijdens een periode van grote lobby is opgehaald. Naast het startbedrag van 21.000 euro van de Gemeente Waalwijk voor de gewonnen prijs Het Beste Idee en de eerder genoemde Waspikse bijdragen is Het Klauterwoud mogelijk gemaakt door landelijke, regionale en lokale fondsen als Rabobank de Langstraat, lokale partij Groen Linksaf, Thebe Extra, Casade, VSB Fonds, Jantje Beton, Kansfonds, Fonds NME en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tekst: Juanita van Bon

gallery
77708
Waspikse Natuurspeeltuin “Het Klauterwoud’ open voor spelen en ontmoeten
Waspik, zaterdag 14 april 2018 – Met een zwier aan de duo kabelbaan hebben wethouders
https://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20180414/waspikse-natuurspeeltuin-klauterwoud-open-spelen-en-ontmoeten/
2018-04-14T20:22:08+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2018/04/14201648/DSC_3043.jpg
Nieuws