Koningschieten Gilde St. Crispinus & St. Crispinianus Besoyen

Foto: Gilde St. Crispinus & St. Crispinianus van Besoijen

Op 2e Paasdag vindt bij het gilde St. Crispinus & St. Crispinianus van Besoijen de 2 jaarlijkse wedstrijd om het koningschieten plaats.

Volgens traditie gaat het gilde, in gildekostuum en met tromgeroffel en zwaaiende vendels, in optocht naar de woning van de huidige koning, Peer van Hulten, alwaar hem een vendelgroet wordt gebracht. Bij de koning thuis wordt door de gildebroeders koffie gedronken waarbij worstenbrood wordt geserveerd. Hierna gaan de gildebroeders naar het schietterrein. In optocht trekt het gilde, in gezelschap van gildeheer pastoor Dorssers en beschermheer burgemeester Kleijngeld 3 maal om de schietbomen. Daarna worden de schietbomen bevrijd door de bescherm- en gildeheer.

Nadat deze traditionele handelingen zijn verricht legt de huidige koning zijn koningszilver af en overhandigd hij een zilveren koningschild aan het gilde voor de periode waarin hij koning is geweest. Tijdens het koningschieten is de volledige verzameling van koningschilden, waarvan het oudste dateert uit 1838, aanwezig. Hierna begint de wedstrijd om het koningschieten. De schutter welke op deze dag de meeste wippen van de vork schiet mag zich voor 2 jaar koning noemen van het gilde.

Belangstellenden welke zijn geïnteresseerd in het koningschieten of in andere activiteiten van het gilde zijn van harte welkom. Naast het schieten op de wip houdt het gilde zich onder andere bezig met luchtgeweerschieten, tamboeren en vendelen. Het gilde bestaat momenteel uit 27 leden variërend in de leeftijd van 14 tot 81 jaar. Het gilde is een laagdrempelige vereniging waarbij de leden een afspiegeling vormen van de inwoners van de gemeente Waalwijk. Bij het gilde zijn gezelligheid en onderlinge band minstens zo belangrijk als het beoefen van de wedstrijddisciplines.

De wedstrijd om het koningschap vangt aan om 12.00 uur en de toegang is gratis. Het schietterrein van het gilde is gelegen aan de Industrieweg 94 (achter Plastica Plaat) in Waalwijk. Verdere informatie over het gilde kunt u vinden op www.gildebesoijen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen