Eerste drie patiënten behandeld aan Zenker divertikel

Prof. dr. Mulder, MDL-artsen Robert Laheij en Jolanda vd Water en twee coassistenten.
Prof. dr. Mulder, MDL-artsen Robert Laheij en Jolanda vd Water en twee coassistenten.
Foto: ETZ

De MDL-artsen van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg hebben voor het eerst met een nieuwe techniek een Zenker divertikel behandeld, een uitstulping aan het begin van de slokdarm.

“We knippen met een elektrisch verhit schaartje de wand van de uitstulping door, waardoor het voedsel zich weer gemakkelijk naar de slokdarm kan verplaatsen”, vat MDL-arts Jolanda van de Water de ingreep samen.

De MDL-arts werd samen met haar collega Robert Laheij bij de ingreep begeleid door prof. dr. Chris Mulder van VUmc, die speciaal hiervoor naar het ETZ was gekomen. Dat Van de Water gebruik maakt van de kennis en ervaring van Mulder is verklaarbaar. “Ik ben namelijk in Amsterdam door Mulder opgeleid. Daar heeft hij al meer dan 1.500 Zenker-patiënten geholpen. Patiënten reizen uit heel Nederland naar hem toe. Nu kunnen ze voortaan ook voor Tilburg kiezen.” Onder toeziend oog van prof. dr. Mulder werden direct drie patiënten behandeld.

Veilig

Van de Water heeft de ingrepen grotendeels zelf gedaan. “Mulder heeft Laheij en mij vooral ondersteund met instructies en nuttige tips. De voor ons nieuwe techniek is effectiever dan de oude, met veel minder complicaties. De nieuwe methode is relatief eenvoudig en veilig. Het is ook een bijzonder dankbare behandeling, omdat patiënten uiteindelijk weer normaal kunnen eten.” De MDL-arts heeft het divertikel behandeld met behulp van een flexibele slang (endoscoop) die via de mond in de slokdarm wordt geschoven. Het minuscule schaartje wordt vervolgens via de slang naar de plek van de behandeling gebracht en op afstand bediend.

Zwakke plek

Een Zenker divertikel is een zwakke plek aan het begin van de slokdarm, die gaat uitstulpen. Hierdoor ontstaat een ‘opvangzakje’ naast de slokdarm, in de hals. Doordat het voedsel zich hier ophoopt wordt de uitstulping steeds groter en nemen de (slik)klachten toe, zoals het terugkomen van onverteerd voedsel en het gevoel een brok in de keel te hebben. Door het met het schaartje weghalen (klieven) van het tussenschot tussen slokdarm en divertikel vormt het zakje weer een geheel met de slokdarm en kan zich geen voedsel meer opstapelen. Een Zenker divertikel is op zich onschuldig. Alleen ernstige klachten komen in aanmerking voor behandeling. De MDL-artsen Van de Water en Laheij verwachten jaarlijks bij circa tien patiënten de nieuwe techniek te kunnen toepassen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen