Huis van Waalwijk twee keer per maand geopend voor publiek

Foto: KCW

Vanaf zaterdagmiddag 3 maart zal het Huis van Waalwijk (oude gemeentehuis) aan het Raadhuisplein twee keer per maand op zaterdag tussen 13.00 en 16.30 uur gratis te bezichtigen zijn voor publiek. Het Huis van Waalwijk is een Rijksmonument en werd in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen door architect Alexander Kropholler.

Tot enkele jaren terug was het Huis van Waalwijk nog als gemeentehuis in gebruik: op de begane grond bevonden zich onder meer de werkkamers van de burgemeester en wethouders en in het souterrain vergaderden de fracties. Na de ingebruikname van het nieuwe gemeentehuis aan de Winterdijk stond het gebouw enkele jaren leeg waarna de stichting Huis van Waalwijk zich over het pand ontfermde. In samenspraak met de gemeente heeft een groot team van vrijwilligers veel werkzaamheden verricht waardoor het gebouw in zijn oude glorie is hersteld. Sinds het gebouw opgeknapt is, wordt het gebruikt voor exposities en evenementen zoals jaarlijks het Huis van Sinterklaas.

Kropholler was een architect met een bijzonder oog voor detail. Zowel aan de buitenzijde maar ook aan de binnenkant zijn allerlei beeldhouwwerken en andere vormen van kunst verwerkt die vaak ook een symbolische betekenis hebben. Hierbij werkte Kropholler samen met landelijk bekende kunstenaars, maar ook met een vooraanstaand lokaal kunstenaar zoals Theo van Delft. Van Delft voorzag het raadhuis onder meer van een beeldhouwwerk voorstellende Hertog Jan, in zijn hand houdt de Hertog het document vast waarmee hij Waalwijk in 1303 stadsrechten gaf.

Bent u geïnteresseerd naar de vele geheimen en mooie verhalen rond het Huis van Waalwijk? Kom dan een keertje langs op de eerste of derde zaterdag van de maand, tussen 13.00 en 16.30 uur. Vrijwilligers heten u dan welkom en vertellen u over wat er in het gebouw te zien is. De toegang is gratis. Kijk voor actuele informatie op www.huisvanwaalwijk.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen