Risico van koolmonoxidevergiftiging en kans op brand bij Nefit CV ketels type TopLine 2006-2009

Foto: RTV1

Duizenden cv-ketels van Nefit zijn gevaarlijk omdat brand kan ontstaan en er risico is van koolmonoxidevergiftiging. Het gaat om exemplaren van de serie TopLine die zijn geproduceerd van 2006 tot en met 2009.

De warmtewisselaar van de cv-ketel kan door de hitte vervormen en zeer heet rookgas lekken. Ook zou koolmonoxide uit de ketel kunnen ontsnappen. In Nederland zijn ruim 128.000 van de bewuste ketels verkocht.

Indien installateurs het probleem met de warmtewisselaars melden bij Nefit zorgt de fabrikant voor vervanging van het onderdeel. Maar volgens RTL Nieuws heeft het bedrijf verzuimd een terugroepactie voor de warmtewisselaars op te zetten en zou het de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet goed hebben geïnformeerd.

Fabrikant Nefit heeft vandaag een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar cv-ketels. Klanten kunnen het onderdeel gratis laten vervangen of een nieuwe Nefit-ketel aanschaffen voor ‘ruim de helft van de prijs’, liet het bedrijf dinsdagavond weten.

Bij eerdere problemen met ketels uit de Topline-serie ging het om de slecht functionerende branders, waardoor eveneens brand kon uitbreken. Dit euvel was in 2009 aan het licht gekomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen