‘Kerst in Wolluk’ zorgt voor spektakel in Waalwijk

Foto: Totaal Theater

WAALWIJK – Geen Kersthuis in Waalwijk dit jaar. Maar stil zal het de laatste weekeinden van 2017 zeker niet zijn in het stadscentrum. Integendeel zelfs. Waalwijk trakteert zijn inwoners en bezoekers op spektakel en spetterende acts. Terug van weggeweest is ook de Santa Run, de inmiddels bekende kerstmannen- en vrouwenloop die Waalwijk enkele uren lang rood zal kleuren.

Lang zag het ernaar uit dat het in deze decembermaand zonder speciale festiviteiten zou moeten doen. Dat het Kersthuis van 2012 en 2016 geen vervolg zou krijgen, stond al langer vast. Een poging om het stokje door te geven aan Waalwijkse scholen had niet het gewenste resultaat. Maar helemaal niks in deze feestmaand is wel heel erg weinig. Jongerencentrum De Tavenu, de ondernemers en de gemeente Waalwijk zijn daarom gezamenlijk aan de slag gegaan om toch een spectaculair programma te kunnen presenteren.

Reuring

“Ik ben daar erg blij mee”, zegt wethouder Hans Brekelmans. “Het kan en mag niet zo zijn dat er in december, op de Santa Run na, helemaal niks te doen is in het centrum van Waalwijk. Er moet reuring zijn in de stad. En reuring komt er ook. In korte tijd hebben we daar onder het motto ‘Kerst in Wolluk 2017’ met z’n allen voor kunnen zorgen. Waar een wil is, is dus ook nu weer een weg.” Brekelmans hoopt dat volgend jaar wel andere partijen bereid zijn een kerstevenement te organiseren.

Er is niet alleen spektakel, maar ook een moment van bezinning in de aanloop naar de feestdagen. Het programma begint op vrijdag 15 december met de tweede editie van de Lichtjestocht, waarbij iedereen in de gelegenheid is zijn of haar dierbare overledenen te herdenken. Startpunt is de kerk van St. Jan (samenkomst 18.45 uur). Foto’s en tekst kunnen worden aangeleverd via [email protected].

Foto: Theater Totaal

Zaterdag 16 december staat het centrum van 14.30 tot 18.30 uur in vuur en vlam. Spraakmakende acts zorgen voor vertier. Allemaal staan ze in het teken van vuur. Zoals Elsie Dragon, een enorme vuurspuwende draak, die door de bezoekers bediend kan worden. Dan is er ook een groot vuurspuwend paard, een ingenieuze combinatie van mens en machine. Sopa de Fuego is een vurige kok die borden, fakkels en een vuurdiabolo door de lucht laat vliegen terwijl hij gerechten bereidt. Bijzonder is ook u’MTATA, een merkwaardige groep nomaden die uitbundig muziek maakt. SteamDream trekt rond met een opvallend vurig voertuig uit de Victoriaanse tijd. De topact is Uzz XL (17.30 uur, Raadhuisplein). Eigenaardige acteurs zetten vanaf een hoge stellage gebruikelijke en ongebruikelijke voorwerpen in vuur en vlam.

Foto: Theater Totaal

De Santa Run staat voor zondag 17 december op de rol. Dit festijn begint om 15.00 uur op de Markt en het Raadhuisplein. De organisatie is in handen van de Rotaryclub. Kerstmannen en -vrouwen lopen voor verschillende goede doelen door de stad.

Aparte kerstsfeer

Magische winternimfen, sneeuwvrouwen en prinsessen zorgen op zaterdag 23 december van 13.30 tot 16.30 uur voor een aparte kerstsfeer in het centrum. Venice White (de Venetiaanse dame) beweegt zich mysterieus, sprookjesachtig en betoverend door de stad. Winternimfen op stelten zorgen voor een bijzondere ontmoeting tussen hemel en aarde. Present is ook Princess on the Ball, die balanceert op een bijna twee meter hoge kerstbal. Een sneeuwvrouw maakt muziek uit alle windstreken en laat het ook nog sneeuwen. Voor nog meer muziek tekenen Les Noelles, harpiste Carina Backhuijs en popkoor Pocket Rock It uit Drunen.

Het slotstuk is het Oliebollenspektakel op zaterdag 30 december. Burgemeester en wethouders trakteren dan het passerende publiek op het Raadhuisplein van 13.30 tot 16.00 uur op gratis oliebollen. Ze worden geassisteerd door de muzikale McDixie Koks en Pret op Recept (zes koks op stelten). “We willen als college het jaar op deze manier feestelijk en informeel afsluiten”, zegt wethouder Brekelmans. “Geen receptie, maar een oliebollenfestijn.” Speciaal voor de gelegenheid komt er deze dag een cafebus te staan op het Raadhuisplein.

De komende weken wordt ook extra feestverlichting aangebracht in de bomen op de Markt en het Raadhuisplein. Gemeente en Centrummanagement (Welkom in Waalwijk) werken hierbij nauw samen. Ook komt er een grote feestelijk verlichte kerstboom, die tijdens de hier opgesomde activiteiten dienst doet als wensboom.

article
70876
‘Kerst in Wolluk’ zorgt voor spektakel in Waalwijk
WAALWIJK – Geen Kersthuis in Waalwijk dit jaar. Maar stil zal het de laatste weekeinden
https://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20171205/kerst-wolluk-zorgt-spektakel-waalwijk/
2017-12-05T22:09:31+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2017/12/05220454/Winternimfen-op-stelten_photo-by-Totaal-Theater.jpg
kerst, kerst in Wolluk, lichtjestocht, santa run
Nieuws