Permanent wonen mag op De Spranckelaer

Permanent wonen op De Spranckelaer in Sprang-Capelle is toegestaan. De gemeenteraad van Waalwijk heeft ingestemd met een wijziging van het bestemmingsplan. De bewoners van de 202 recreatiewoningen zien hun jarenlange inspanningen daarmee beloond.

Ruim 15 jaar na de bouw van de houten en stenen huizen aan het recreatiemeer Capelse Put, langs de snelweg A59, is de kogel door de kerk. Na het oprichten van Coöperatie De Spranckelaer (CDS) in 2011 kochten de bewoners de infrastructuur van het park en hebben een reeks obstakels moeten nemen om permanente bewoning mogelijk te maken. CDS-voorzitter Jan van Buul: “We zijn erg blij dat we eindelijk ons doel hebben bereikt. Er moest een lange weg worden afgelegd om dit mogelijk te maken, maar je ziet dat de aanhouder wint.”

De Spranckelaer wordt ook wel een ‘woonwijk van de toekomst’ genoemd omdat de bewoners allerlei zaken zelf regelen. Van Buul: “Dat blijft in de toekomst ook zo. Je moet ons park als een soort resort zien, waarbij we zelf bijvoorbeeld het groen, het riool en de straatverlichting onderhouden.”

De bewoners hebben zelf een reeks van voorzieningen betaald om de legalisatie mogelijk te maken, aldus Van Buul. “Nadat de provincie Noord-Brabant in 2014 groen licht gaf, kwam de zaak in een stroomversnelling.” De laatste hobbel die genomen moest worden, was het terugdringen van de geluidsbelasting door de nabijgelegen snelweg A59, omdat de normen voor ‘gewone’ woningen veel strenger zijn. Daartoe is in een jaar tijd een nieuwe geluidswal aangelegd van ruim 1200 meter lang en 7 meter hoog, die deze zomer gereed kwam. Ook die hebben de bewoners zelf bekostigd.

De provincie stelde als aanvullende voorwaarde dat het verlies aan oppervlakte van het meer door een verbreding van de voet van de geluidswal gecompenseerd moest worden. “Dat was ook weer een aanslag op onze portemonnee”, zegt Van Buul, “maar we heb nu wel op twee plaatsen een prachtig onder architectuur aangelegd miniatuur slagenlandschap.”

Het woonpark gaat nog in omvang groeien door het nieuwbouwproject Capelse Hof voor 42 woningen.