Vannacht gaat de zomertijd in!

Foto: Pixabay.com

Heeft u nog een ouderwetse wekker of klok in huis die niet automatisch overgaat op zomertijd?

Vergeet dit weekend dan niet dat in de nacht van zaterdag op zondag de zomertijd ingaat, zeker als u om 07:00 uur (06:00 uur wintertijd) voor de buis wilt zitten om de verrichtingen van Max Verstappen tijdens de GP Formule 1 in Melbourne te volgen.

Komende nacht wordt om twee uur de klok een uur vooruit gezet. Daarmee wordt uw weekend eenmalig een uurtje korter.

Overigens ligt de routine om de klok in het voorjaar een uur vooruit en in het najaar weer terug te zetten onder vuur. Het argument voor het invoeren ervan – namelijk dat, doordat men van eind maart tot eind oktober langer kan profiteren van het daglicht, energie wordt bespaard, is volgens tegenstanders, verenigd in Actiegroep Stop de Zomertijd, niet bewezen, dan wel niet de moeite waard. Ook klagen veel tegenstanders dat hun biologisch ritme erdoor verstoord wordt. De Europese Unie doet momenteel onderzoek naar de effecten ervan op het energiegebruik.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd, al werden in die jaren verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de klok in het laatste weekend van maart een uur vooruit en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. Dat weekend duurt dan een uurtje langer.

Reacties