FRAUDE: Video van “gevaarlijke nieuwe ziekten in Europa”

Foto: De HOAX-wijzer

Sinds juni 2015 circuleert er op Facebook een zogenaamde video van iemand met een bizarre verwonding op de hand, dat het gevolg zou zijn van “gevaarlijke nieuwe ziekten in Europa”.

Het gaat hier echter op een poging tot fraude, en de video bestaat helemaal niet. Een oplichter tracht inloggegevens van je Facebook-account te bemachtigen via deze neplink.

De afbeelding, zoals die op Facebook posts verschijnt, toont een bizarre verwonding op iemands hand.

ziektenineuropa1

ziektenineuropa2

Er is in werkelijkheid geen sprake van de vermeende “gevaarlijke nieuwe” of “ernstige vreemde” ziekten in België, Nederland of elders in Europa. Het gaat dan ook helemaal niet om een link van de Britse nieuwssite BBC. De zogenaamde verwonding die op de afbeelding te zien is, is hier dan ook niet het gevolg van. De verwonding is zelfs helemaal niet echt, het gaat hier slechts om een bewerkte foto, waarbij de afbeelding van een lotusbloem werd verwerkt in de foto van iemands lichaam.

Wanneer je op de link klikt, word je doorgestuurd naar een valse Facebook-inlogpagina. Wanneer je daar je inloggegevens (email-adres en paswoord) ingeeft, worden die doorgestuurd naar de oplichter die de neplink in circulatie heeft gebracht. Vervolgens word je doorgestuurd naar een Youtube-filmpje, waardoor het idee wordt gewekt dat er niets aan de hand is. Op dat moment zijn de criminelen echter in staat op je Facebook-account te kapen. Het kapen van Facebook-accounts heeft vaak tot doel om de neplink nog verder te verspreiden, zich als jou voor te doen en geld te vragen aan je Facebook-vrienden, op jouw kosten (nep)advertenties te plaatsen, enz…

Wat kan je doen?
Als je merkt dat iemand van je Facebook vrienden zulke post heeft geplaatst, weet dat ze er zich wellicht nog niet zelf van bewust zijn. Je kan hen hier best zo snel mogelijk attent op maken door te reageren of een apart bericht te sturen. Indien je hier zelf het slachtoffer van geworden bent, onderneem dan volgende stappen:

1. Verander onmiddellijk het paswoord van je Facebook-account. Zorg ervoor dat ook je e-mail adres niet hetzelfde (oude) paswoord heeft.

2. Verwijder de posts van deze neplink van je tijdlijn.

3. Verwijder alle verdachte of onbekende apps van je Facebook-account.

4. Verwijder alle verdachte of onbekende extensies van je browser.

5. Scan vervolgens je computer grondig op virussen.

6. Verander veiligheidshalve opnieuw je paswoord (natuurlijk niet terug naar het oude paswoord)
Bron: De HOAX-Wijzer

article
26800
FRAUDE: Video van "gevaarlijke nieuwe ziekten in Europa"
Sinds juni 2015 circuleert er op Facebook een zogenaamde video van iemand met een bizarre
https://waalwijk.nieuws.nl/nieuws/20150711/fraude-video-van-gevaarlijke-nieuwe-ziekten-in-europa/
2015-07-11T11:37:52+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/364/2015/07/ziekte.png
Nieuws